Πώς Επιδρά Ο Χορός Στην Βελτίωση Της Προσωπικότητας Μας;

Πώς Επιδρά Ο Χορός Στην Βελτίωση Της Προσωπικότητας Μας;

apollon ds 29/07/2021

Ο χορός, όπως και όλες οι μορφές τέχνης, καλλιεργεί το εσωτερικό είναι του κάθε ατόμου. Το ότι είναι ένα είδος διασκέδασης ή άθλησης, είναι μιά επιφανειακή άποψη. Αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, θα ανακαλύψουμε ότι είναι μιά δραστηριότητα που συντελεί στην δημιουργία και ολοκλήρωση της ανθρώπινης φύσης, στην ατομική προσωπικότητα και σε όλους τους καθημερινούς παράγοντες που την πλαισιώνουν.

  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν ότι ολόκληρη η γή, η φύση χορεύει, έχει ρυθμό και κίνηση, γι’ αυτό και ο χορός εκείνη την εποχή ήταν μία από τις βασικές αρχές εκπαίδευσης των νέων. Χρησιμοποιούσαν την λυρικότητα των κινήσεων γιά την εκμάθηση των τελετουργικών, θρησκευτικών πομπών και απεικόνιζαν την μορφή της θεότητας που δόξαζαν και τιμούσαν. Επέλεγαν την χορευτικότητα στην διδασκαλία των πολεμικών τεχνών, γιά να μπορέσουν να συγχρονίσουν πνεύμα και σώμα, σε αντίστοιχο ρυθμό και εγρήγορση γιά την επιτυχία των πολεμιστών. Εξ’ού και η παροιμία:

Ποτέ μην δώσεις σπαθί, σε έναν άντρα που δεν ξέρει να χορεύει.

Ήταν βασικός τρόπος έκφρασης, γιαυτό και όλοι οι φιλόσοφοι ή οι πολιτικοί της αρχαιότητας είναι γνώστες πάνω στον χορό και στο τραγούδι, ώστε να γίνονται πιό αποδεκτοί και να κερδίζουν την προσοχή του κοινού τους. Οι χοροδιδάσκαλοι ήταν άτομα που είχαν τον απόλυτο σεβασμό των συμπολιτών τους και αρκετά υψηλή κοινωνική θέση.

 Στην σημερινή εποχή, δυστυχώς, η χορεία όπως ονομαζόταν τότε η τέχνη μας, δεν περιλαμβάνεται μέσα στην διδακτική ύλη της σχολικής παιδείας μας. Συνεχίζει όμως να είναι από τους καλύτερους τρόπους εκπαίδευσης γιά την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Κάποιος που ασχολείται με το χορό ξέρει ότι κάποια στιγμή μέσα στην πορεία της δραστηριότητάς του θα εκτεθεί στο κοινό, είτε σε εκδήλωση χορευτικών επιδείξεων, είτε σε προσωπικές εξόδους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι, παίζει η ανάπτυξη αυτοπεποίθησης του ατόμου. Είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί ως βάση στη δημιουργία ενός χαρακτήρα. Η χαμηλή αξιολόγηση του εαυτού μας, συνήθως προέρχεται από ανασφάλειες που πιθανόν έχουμε, που μπορεί να αφορούν την εξωτερική μας εμφάνιση, την έλλειψη κοινωνικού κύκλου, την μη αντιμετώπιση πραγμάτων και συνθηκών με θάρρος και πυγμή προσωπικότητας, ή ακόμα και την μη γνώση του τρόπου έκφρασης των συναισθημάτων μας, σκεπτόμενοι τον φόβο της κριτικής. Καθημερινές σκέψεις, όλων των ανθρώπων, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ρίχνουν όλο και πιό κάτω την ψυχολογία μας.

Σκεφτείτε λοιπόν, ότι ο χορός είναι μιά σκάλα με πολλά σκαλοπάτια και μπείτε στην διαδικασία, να την ανεβείτε μαζί μας σκαλοπάτι-σκαλοπάτι γιά να δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων. Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί, ότι ο λόγος που δεν έχουμε προσωπικές ή κοινωνικές σχέσεις είναι η εμφάνισή μας; Πολλές…. Ως γνωστόν ο χορός, τεκμηριωμένα από επιστήμονες, είναι η καλύτερη άσκηση του σώματος και η πιό διασκεδαστική μορφή γυμναστικής γιά απώλεια βάρους και σύσφιξη μυών. Πέρα όμως από την καλυτέρευση του σώματος, χορεύοντας αποκτούμε διαφορετική κίνηση. Το σώμα παίρνει σωστή στάση, οι κινήσεις μας γίνονται πιό όμορφες, με αποτέλεσμα να καλύπτουμε οποιαδήποτε ατέλεια θεωρούμε ότι υπάρχει στην εμφάνισή μας. Το περπάτημα μας μεταμορφώνεται σε πιό αέρινο και παράλληλα σίγουρο βηματισμό και τα βλέμματα επικεντρώνονται επάνω μας γιατί βγάζουμε μιά πολύ πιό θετική αύρα από πριν.

Η εικόνα του εαυτού μας που μεταδίδουμε είναι σημαντική γιά την προσέγγιση του κοινωνικού μας κύκλου, δεν είναι όμως αρκετή γιά την εξέλιξη και συνέχεια των κοινωνικών σχέσεών μας. Πολλές φορές ερχόμαστε σε πάλη με τον εσωτερικό μας κόσμο όταν θυμηθούμε την συμπεριφορά μας και τον τρόπο που χειριστήκαμε κάποιο σύνολο ανθρώπων που γνωρίσαμε. Ο χορός λοιπόν έρχεται ως βοηθός και σε αυτόν τον παράγοντα. Είναι μιά δραστηριότητα που στηρίζεται πάνω στους ευγενείς τρόπους συμπεριφοράς. Σκεφτείτε το ύφος ενός καβαλιέρου, όταν ζητάει από την ντάμα να του χαρίσει έναν χορό. Ήδη έχετε λάβει με την σκέψη και μόνο την αίσθηση της ευγένειας και τον ομορφότερο τρόπο προσέγγισης ανθρώπων.

προσωπικότητα

Η πειθαρχία στο σώμα και στο μυαλό, η υπομονή το πείσμα γιά επίτευξη υψηλών στόχων, ο αυτοέλεγχος, η απελευθέρωση των συναισθημάτων, η εκτόνωση της καθημερινής ρουτίνας, η πίστη στο εγώ μας, η ηρεμία της ψυχής μας, η ανεβασμένη ψυχολογία μας είναι συστατικά γιά μιά πετυχημένη προσωπικότητα, όπως και γιά έναν πετυχημένο χορευτή. Σε κάθε μάθημα χορού, προσθέτουμε ένα λιθαράκι στον χαρακτήρα μας και εξελίσσουμε την ψυχοσύνθεσή μας μέρα με την μέρα. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι ο χορός είναι τρόπος ζωής, που μπορεί να διδαχτεί από γενιά σε γενιά και να ομορφύνει τη ζωή κάθε ανθρώπου.

Τελικά ο χορός επιδρά στη βελτίωση της προσωπικότητάς μας; Όχι. Δεν την βελτιώνει….. Την ξαναγεννά και δημιουργεί με τρόπο μαγικό ανθρώπους γεμάτους ενδιαφέρον, ενέργεια, θέληση και δύναμη γιά δημιουργία και εξέλιξη ζωής.


Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο!!!

Aς κάνουμε μαζί ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για να δούμε παράξενους τρόπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Read More

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στην Ευρώπη για αιώνες οι βασικές επιρροές στην τέχνη του χορού ήταν Ελληνικές και κατόπιν Ρωμαϊκές. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί ενώθηκαν και τίμησαν το χορό αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας τους, μέχρι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο δράμα, δηλαδή το θέατρο. Με την άνοδο της εκκλησίας, ο κοινωνικός ρόλος…

Read More

Τα (αμέτρητα) οφέλη του χορού!

Αν προσπαθούσε κανείς να καταγράψει ή να μετρήσει όλα τα οφέλη του χορού, θα δυσκολευόταν πολύ, καθώς είναι πραγματικά αμέτρητα και καθημερινά ανακαλύπτονται και καινούρια! Πολλά από αυτά μας φαίνονται προφανή: είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί ιδανική γυμναστική και καλλιτεχνική έκφραση. Εξίσου πολλά όμως είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί…

Read More

Ο Χορός Στην Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο χορός μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί στην εφηβεία, σε κάθε τομέα…

Read More

Ο Χορός στον κινηματογράφο

Πολλές ταινίες άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο,για διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό το αφιέρωμα επιλέξαμε ταινίες όπου ο χορός ή οι σκηνές χορού άφησαν ιστορία,

Read More

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram