Χορός και Υγεία

Χορός και Υγεία

apollon ds 19/03/2021

Χορός και υγεία

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί πώς ο χορός αποτελεί την ιδανική μορφή άσκησης και συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση σωματικών, ψυχικών και πνευματικών νοσημάτων!

Τα οφέλη του χορού είναι αμέτρητα και ποικίλα. Η ενασχόληση με το χορό έχει υπεράριθμες θετικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, σε κοινωνικό, πνευματικό, ψυχολογικό και φυσικό επίπεδο!!! Ας δούμε μαζί μερικά μόνο από αυτά τα οφέλη υγείας που μας προσφέρει η αγαπημένη μας ασχολία.

Ο χορός είναι άθληση

Είναι γνωστό ότι ο χορός είναι ιδανικός συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, ειδικά ανάλογα με το είδος που θα επιλέξουμε. Ο χορός όμως είναι και άθλημα! Οι αθλητικές κατηγορίες υπάρχουν σε πολλά είδη χορού, με τις πιο δημοφιλείς χορευτικές κατηγορίες να είναι σε Ευρωπαϊκούς (smooth) και latin χορούς, απαιτώντας υψηλά επίπεδα δύναμης, αντοχής και ευελιξίας. Ένα τρίλεπτο αθλητικού χορού απαιτεί τόση όση χρειάζεται ένας δρομέας στους ολυμπιακούς αγώνες!

Ο χορός καταπολεμά το στρες

Ο χορός συνιστάται για άτομα όλων των ηλικιών, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες, μέσω της έκφρασης και της εκτόνωσης, ενώ αναπτύσσει πολλά πνευματικά και ψυχικά οφέλη. Όσο για τα σωματικά, βελτιώνει το συντονισμό κινήσεων, τη μυϊκή σύσφιξη, το ρυθμό, την ευλυγισία και την αντοχή, βελτιώνοντας την καθημερινότητα μας!

Ο χορός βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον

Το Πάρκινσον είναι διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπου που μειώνει την κινητικότητα, το περπάτημα, την ισορροπία σε ποικίλους βαθμούς. Ο χορός χρησιμοποιείται συνδυαστικά με ιατρικές αγωγές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον, καθώς γυμνάζει πάνω από 300 μυϊκές ομάδες στο σώμα, αυξάνει την ισορροπία, την ευλυγισία και την κινητικότητα, ενώ οι κατάλληλες συνοδευτικές  ασκήσεις ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν τους μυς. Η μουσική φυσικά βοηθά στο συντονισμό των κινήσεων και όλα τα παραπάνω οφέλη αποκομίζονται μέσα από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, την ομαδική προσπάθεια και την κοινωνικότητα!

Ο χορός βοηθά και στην αντιμετώπιση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ και η άνοια εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Προκύπτουν από εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, στις περιοχές που επηρεάζουν κυρίως τη μνήμη αλλά και άλλες λειτουργίες. Οι πιθανότητες εμφάνισης μειώνονται ραγδαία από τη σωστή διατροφή και την οποιασδήποτε μορφής συστηματική άσκηση. Ο χορός συνίσταται από ειδικούς ως αποτελεσματική άσκηση σε οποιαδήποτε ένταση, για όλες τις ηλικίες, ενώ συμβάλει στις εγκεφαλικές και νευρολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον συντονισμό κινήσεων, την αντίληψη του χώρου και τη ρευστή, συνεχόμενη κίνηση σε αυτόν.

Ο χορός χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της μελαγχολίας

Ένα συχνό φαινόμενο, κατά την εμφάνιση νόσων όπως το Αλτσχάιμερ, είναι και η μελαγχολία, ενώ η εμφάνιση περιστατικών διατατραχής της διάθεσης όπως η κατάθλιψη έχουν σημειώσει δραματική αύξηση λόγω της επικαιρότητας. Ο χορός είναι το μέσο για να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα! Το κέφι και η διάθεση αυξάνονται, η αρνητικότητα αποβάλλεται μέσω της έκφρασης και της εκτόνωσης και ανεβαίνει η σιγουριά και η αυτοπεποίθιση! Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι μέσα από την κοινωνικότητα, τη δημιουργία και την προσφορά γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι… Και ο χορός μας προσφέρει και τα τρία! Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσουμε σήμερα;

Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα.

Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.

Χρησιμοποιείται και σαν κινητική αγωγή στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Ασθενείς με ΣΚΠ ασχολούνται με κοινωνικούς χορούς σε ζεύγη για να ασκήσουν το σώμα τους και τον συντονισμό τους, να αυξήσουν την ισορροπία τους και κατ’ επέκταση την αυτονομία τους!

υγεία

Ο χορός ως ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης…

Οστεοπόρωση είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις», και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα, όταν υπάρχουν διατροφικά προβλήματα, συστηματικά νοσήματα π.χ. μεσογειακή αναιμία, νεοπλασίες, λήψη κορτιζόνης. Ο κίνδυνος εμφάνισης αφορά γυναίκες και άνδρες. Η πρόληψη είναι και για αυτή τη νόσο η καλύτερη θεραπεία, ειδικά κατά την ανάπτυξη. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό. Η άσκηση συνίσταται ως ασπίδα κατά της εμφάνισης της νόσου, με διάφορα είδη ασκήσεων τα οποία αφορούν σε διαφορετικές κατηγορίες ατόμων. Οι απλές αεροβικές ασκήσεις όπως η ήρεμη βάδιση, το ελαφρύ τρέξιμο, η κολύμβηση, η ήπια ποδηλασία, ο χορός είναι οι πλέον προτεινόμενες από ειδικούς, συνδυαστικά με  Ασκήσεις διατάσεων (stretching) και Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Συνδυαστικά, αυτά τα είδη ασκήσεων χτίζουν το μυοσκελετικό σύστημα και ενισχύουν την ισορροπία και την αντοχή του, μειώνοντας το ρίσκο πτώσης και κατάγματος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο χορός oriental συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς επιβάλλει τη στάση σε λυγισμένα γόνατα και τη στήριξη του σκελετού, ενδυναμώνοντας τον. Επιπλέον, η απομόνωση μονάδων του σώματος και η έντονη άσκηση τους κατά την κίνηση, χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας χορών, βοηθά στην αύξηση της αντοχής τους. Επιπροσθέτως, η κίνηση της κοιλιάς βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, όφελος γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!

Στις Σχολές Χορού Apollon μπορείτε να διδαχθείτε και να γνωρίσετε τα οφέλη του Oriental αλλά και να γνωρίσετε τα προγράμματα χορευτικού stretching που προσφέρουμε, και τον πιο διασκεδαστικό τρόπο πρόληψης της οστεοπόρωσης, ανεξαρτήτως ηλικίας!!!

…και αντιμετωπίζει κάθε μορφή αρθρίτιδας! 

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Η άσκηση βελτιώνει  το μυοσκελετικό σύστημα αυξάνοντας την μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, να είναι ανεξάρτητος και να αποφεύγει  μελλοντικούς τραυματισμούς.

Στο Σιάτλ, η Σέριλ Κρόου, ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεν πτοείται από την πάθηση της και χορέυει lindy hop, διασκεδάζοντας με το αγαπημένο της χόμπι αλλά και επωφελούμενη από αυτό βελτιώνει την ποιότητα ζωής της! Εμφάνισε τα συμπτώματα τρία χρόνια πριν διαγνωστεί: ανεξήγητη απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη, ξηρότητα στα μάτια, πρησμένες αρθρώσεις. Ξεκίνησε να χορεύει αμέσως μετά τη διάγνωση της, μετά από συμβουλή του γιατρού της που πιστεύει στα πολλαπλά οφέλη του χορού. Τα άτομα με ΡΑ μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο χορός βελτιώνει την κινητικότητά τους, την ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές συνδέσεις, το προφίλ κινδύνου καρδιακής νόσου, τη διαχείριση βάρους και την αρτηριακή πίεση. Ο χορός βοηθά στον έλεγχο και τη διαχείριση των κινήσεων ατόμων με ΡΑ. Ζητήστε τη συμβουλή και τη γνωμάτευση του γιατρού σας και ενημερώστε τη σχολή και το δάσκαλο χορού σας για το τι πρέπει να προσέξει. Φορέστε κατάλληλα παπούτσια και κάντε συχνά διαλείμματα! Σε συνδυασμό με κατ’αλληλη αγωγή και φυσιοθεραπεία, θα δείτε άμεση βελτίωση στην ποιότητα ζωής σας. Και το κυριότερο… θα το διασκεδάσετε με την ψυχή σας!


Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο!!!

Aς κάνουμε μαζί ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για να δούμε παράξενους τρόπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Read More

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στην Ευρώπη για αιώνες οι βασικές επιρροές στην τέχνη του χορού ήταν Ελληνικές και κατόπιν Ρωμαϊκές. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί ενώθηκαν και τίμησαν το χορό αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας τους, μέχρι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο δράμα, δηλαδή το θέατρο. Με την άνοδο της εκκλησίας, ο κοινωνικός ρόλος…

Read More

Τα (αμέτρητα) οφέλη του χορού!

Αν προσπαθούσε κανείς να καταγράψει ή να μετρήσει όλα τα οφέλη του χορού, θα δυσκολευόταν πολύ, καθώς είναι πραγματικά αμέτρητα και καθημερινά ανακαλύπτονται και καινούρια! Πολλά από αυτά μας φαίνονται προφανή: είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί ιδανική γυμναστική και καλλιτεχνική έκφραση. Εξίσου πολλά όμως είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί…

Read More

Ο Χορός Στην Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο χορός μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί στην εφηβεία, σε κάθε τομέα…

Read More

Ο Χορός στον κινηματογράφο

Πολλές ταινίες άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο,για διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό το αφιέρωμα επιλέξαμε ταινίες όπου ο χορός ή οι σκηνές χορού άφησαν ιστορία,

Read More

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram