πάρκινσον και χορός

Σκλήρυνση κατά πλάκας και Χορός: 25/5 Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ

πάρκινσον και χορός

Σκλήρυνση κατά πλάκας και Χορός: 25/5 Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ

apollon ds 29/05/2021

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) – Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) καθιερώθηκε το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (MSIF). Αποτελεί παγκόσμιο θεσμό με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πολλαπλή σκλήρυνση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου σε όλο τον κόσμο, με ημερίδες και εκδηλώσεις ενημέρωσης για την ασθένεια από την οποία νοσούν πάνω από 2.000.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για αυτοάνοση διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, που επηρεάζει την κινητικότητα, την όραση, τη μυϊκή λειτουργία, την ψυχική διάθεση και συχνά την κόπωση και τη γνωσιακή απόδοση. Προκαλείται όταν η μυελίνη, ουσία που καλύπτει τα νεύρα, τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, γίνεται εσφαλμένα στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο της επιτίθεται και προκαλεί εκφύλιση της λόγω φλεγμονής (απομυελίνωση). Στη θέση της μυελίνης δημιουργείται ουλώδης ιστός (σκλήρυνση) που εμφανίζεται σε αξονική τομογραφία. Η ασθένεια δε μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά είναι (προς το παρόν) ανίατη αλλά διαχειρίσιμη. Υπάρχουν αγωγές που μειώνουν τα συμπτώματα και καθυστερούν ή αναστέλλουν την εξέλιξη της. 

σκλήρυνση

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως, όσο πιο αργά εκδηλωθεί, τόσο μικρότερη η εξέλιξη της νόσου. Απαιτείται όμως από τον ασθενή και το γιατρό του παρακολούθηση και έλεγχος τακτικά. Με την αύξηση της ενημέρωσης, η έγκαιρη διάγνωση και ταυτοποίηση της νόσου είναι πλέον πιο συχνό φαινόμενο και γίνεται πολύ πιο εύκολο για τους ασθενείς να ζουν με τη νόσο. Ωστόσο, ακόμα το άκουσμα της νόσου φέρνει φόβο και ταυτίζεται στο μυαλό πολλών με αναπηρία σε νεαρή ηλικία. Όμως, τα τελευταία χρόνια ειδικά, οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της είναι ραγδαίες και αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα! Πολλοί ασθενείς σήμερα, με την κατάλληλη αγωγή, ζουν απολύτως φυσιολογικές ζωές, ενώ ειδικοί ελπίζουν στην εύρεση θεραπείας! Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και τις παρεξηγήσεις σχετικά με τη σκλήρυνση. 

Μια ακόμα εσφαλμένη αντίληψη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να γυμνάζονται, λόγω της κινητικότητας της νόσου. Αυτό συνιστούσαν παλιότερα οι γιατροί, πλέον όμως γνωρίζουμε πως οι κίνδυνοι της άσκησης είναι ελάχιστοι, πάντα στο μέτρο που νιώθουν άνετα οι ασθενείς, ενώ τα οφέλη πολλά! Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση βοηθά όχι μόνο στην ψυχολογία και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασθενή, αλλά και στη λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων που πλήττει η νόσος και ειδικά σε συνδυασμό με πνευματική άσκηση βοηθά και στην πνευματική απόδοση του!

Σε μια πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, καθώς και της MS Society of Western Pennsylvania, πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΣκΠ συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκμάθησης χορού! Χωρίς προαπαιτούμενες χορευτικές γνώσεις, και με τη βοήθεια εθελοντών χορευτών, οι συμμετέχοντες έμαθαν και εξασκήθηκαν σε πολλούς κοινωνικούς χορούς! Ο χορός δεν είναι μόνο μια ψυχαγωγική μορφή τέχνης, αλλά επιπλέον κρύβει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες. Πέραν της σωματικής άσκησης σε αερόβια και αναερόβια μορφή, βοηθά στην αισθητήρια αντίληψη και την εγκεφαλική απόκριση σε ερεθίσματα, αφού απαιτεί στιγμιαίες αποφάσεις και συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης άνοιας, όφελος που δε φαίνεται να σχετίζεται με άλλο είδος άσκησης!!!

Πέρα από τα γνωστά οφέλη της άσκησης, είναι βασικό να βρίσκουμε κάποιο είδος που να μας εκφράζει, να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας και κυρίως να το απολαμβάνουμε! Και ο χορός αναμφίβολα προσφέρει διασκέδαση και κοινωνικοποίηση, πέρα από τα πολλά ακόμα οφέλη του στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή! Αυτός ήταν και ο σκοπός της έρευνας: να δείξει κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ατόμων με ΣκΠ μέσα από το χορό! 

Ο χορός βοηθά στο συντονισμό των κινήσεων, τη βελτίωση της ισορροπίας, των αντιδράσεων και της αντοχής. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στις πλαστικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στους νευρώνες του εγκεφάλου, βελτιώνει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και έχει θετική επίδραση απέναντι στο στρες και την κατάθλιψη – συμπτώματα που εμφανίζονται στην ΣκΠ. Ακόμα, αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης καθώς γυμνάζει μυϊκές ομάδες που δεν αξιοποιούνται στο τρέξιμο ή το βάδισμα!

Ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ο Jeffrey Gingold, διαγνώστηκε με ΣκΠ το 1996 αντιμετωπίζοντας πολλά σωματικά συμπτώματα στην πορεία. παρότι δραστήριος άνθρωπος που ασχολούνταν ερασιτεχνικά με τα σπορ, ο Jeffrey βρέθηκε να περπατά με μπαστούνι και να συνταξιοδοτείται νωρίς λόγω αναπηρίας. Ένας από τους στόχους του από τη συμμετοχή του ήταν να χορέψει με την κόρη του στο γάμο της. Έτσι, άφησε στην άκρη το μπαστούνι του και στηρίχθηκε στην παρτενέρ του… και άρχισε να χορεύει! 

“Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, άρχισα να το διασκεδάζω! Γελούσα με τον εαυτό μου. Προκαλούσε το μυαλό μου – πάντα πρέπει να σκέφτεσαι κάποια βήματα μπροστά ώστε το σώμα να ανταποκριθεί εγκαίρως. Όμως κινούμουν στο ρυθμό, και το απολάμβανα!”

Jeffrey Gingold

Ο Jeffrey απέκτησε μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης που τον εξέπληξε, ενώ διαπίστωσε ότι έμαθε συντονισμό και ροή στις κινήσεις του παρά την πάθηση του. Ότι την αντιμετώπιζε! Και η μελέτη έδειξε πως δεν είναι ο μόνος: η εκμάθηση Ευρωπαϊκών χορών βελτίωνε την ποιότητα ζωής, την ισορροπία και τη γνωστική λειτουργία των ατόμων με ΣκΠ. Δύο τετράωρα μαθήματα την εβδομάδα έδειξαν βελτίωση στο βάδισμα τους ακόμα και μήνες μετά το πέρας των μαθημάτων, και οι συμμετέχοντες έγιναν πιο αυτόνομοι και δραστήριοι στην καθημερινή τους ζωή. Η σωματική άσκηση είναι βασική για τους ασθενείς, καθώς η νόσος αυξάνει μεταξύ άλλων και το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων. Άσχετα από το είδος χορού που θα επιλέξουν (οι συμμετέχοντες χόρεψαν rumba, foxtrot, waltz, salsa, και swing) έχει αποδειχθεί πως η χορευτική εκμάθηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής συνολικά, σε σωματικό επίπεδο αλλά και σε ψυχολογικό! Μερικά από τα οφέλη του, ονομαστικά:

 • Βελτίωση σωματικών ικανοτήτων και βαδίσματος
 • Ισορροπία
 • Αυτονομία 
 • Ψυχική υγεία
 • Σωματική ενέργεια
 • Ποιότητα ζωής
 • Μείωση ρίσκων υγείας
 • Θετική επίδραση στον εγκέφαλο

Έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι με συστηματική σωματική άσκηση όπως ο χορός, καθυστερεί η εκφυλιστική εξέλιξη της νόσου. Πολλοί γιατροί συνιστούν την ενασχόληση με το χορό ως συμπληρωματική ή εναλλακτική αγωγή στη φυσικοθεραπεία! Η χοροθεραπεία και γενικώς ο χορός, ειδικά σε συνδυασμό με ασκήσεις reformer (για συγκέντρωση και ευθυγράμμιση του σώματος, για σταθεροποίηση ωμοπλάτης και ενδυνάμωση χεριών, για συμμετρική ευθυγράμμιση σώματος και ενδυνάμωση ποδιών, για συντονισμό και νευρομυική συναρμογή) και ισορροπίας, έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στις διανοητικές λειτουργίες αλλά επηρεάζει θετικά κι όλες τις παράπλευρες δυσκολίες που οδηγούν στην σταδιακή αναπηρία η οποία προκαλείται από τη σκλήρυνση. Ασφαλώς, απαιτείται προσοχή, διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων, στήριξη πάντα κατά τις ασκήσεις ισορροπίας. Συμβουλευτείτε τον καθηγητή χορού σας για τις κατάλληλες ασκήσεις για εσάς!

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε κι εσείς τα οφέλη του χορού στην σκλήρυνση κατά πλάκας? 

Στις σχολές χορού Apollon, σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μας μέσα από το χορό!!!

 • Κλείστε ένα μάθημα χορού και ενημερώστε κ των προτέρων τη σχολή χορού σας για την πάθηση και τα συμπτώματά σας, ώστε να διαμορφώσουν τα κατάλληλα μαθήματα.
 • Επιλέξτε ένα είδος χορού με έναν παρτενέρ ή ομάδα, ώστε να σας βοηθήσουν στο θέμα της ισορροπίας και προς αποφυγή οποιουδήποτε ρίσκου. 
 • Φυσικά, επιλέξτε ένα είδος χορού που σας αρέσει και σας φαίνεται διασκεδαστικό! Μη σας αγχώνει το αν είναι γρήγορος ή ζωηρός χορός. Σύμφωνα με ειδικούς, κάθε άτομο που κινείται με την ελάχιστη βοήθεια (πχ. από μπαστούνι) μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να χορέψει με παρτενέρ. 

Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε διαγνωστεί με ΣκΠ και ζείτε μια φυσιολογική ζωή, εργάζεστε, φροντίζετε την οικογένεια και το σπίτι σας, ανεξάρτητα από τη συχνότητα των κρίσεων σας, αξίζει να ξεκινήσετε άμεσα χορό! Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, επιλέξτε ποιο είδος χορού σας εκφράζει, και καλέστε μας άμεσα για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα εκμάθησης γύρω από εσάς! Σας περιμένουμε στις σχολές χορού Apollon να ανακαλύψουμε μαζί τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει ο χορός!!!

Μάθετε περισσότερα για το χορό και τις ειδικές ανάγκες

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας και μάθετε πώς μπορείτε να ανακαλύψετε τη μαγεία του χορού μαζί μας, αλλά και όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει!!!

Διαβάστε περισσότερα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram