Χορός και άτομα με ειδικές ανάγκες

Χορός και άτομα με ειδικές ανάγκες

apollon ds 07/02/2021

Ο χορός είναι η τέχνη που μέσω της οποίας όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν. Διακρίσεις δεν έχουν θέση στο χορό, καθώς όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας και να ξεδιπλώσουμε τη δημιουργικότητά μας. Έτσι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν κάθε δικαίωμα και ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και κοινωνική συμμετοχή μέσω του χορού.

Χορός και άτομα με αναπηρία

Ο χορός προσφέρει στα άτομα με ειδικές ανάγκες:

  • Δημιουργία σχέσης με το σώμα τους και το σώμα των συγχορευτών τους
  • Σχέση με το χώρο γύρω τους
  • Καλλιέργεια ρυθμού (ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας αν λάβει κανείς υπόψη τη ζωτικότητα του ίδιου του καρδιακού ρυθμού)
  • Κοινωνική αλληλεπίδραση
  • Δυνατότητα εξερεύνησης του εαυτού τους και των δυνατοτήτων τους
  • Καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Σωματική, συναισθηματική και αισθητική ανάπτυξη
  • Έκφραση του ψυχισμού τους

Η διδασκαλία ατόμων με ειδικές ανάγκες έχει ιδιαίτερη δυσκολία και επιβάλλει εξειδίκευση του χοροδιδάσκαλου. Χρειάζεται, εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσεκτική προσέγγιση και ιδιαίτερη συμπεριφορά στον μαθητή ώστε να αντιμετωπίζονται οι διαφορετικές αντιδράσεις.

ειδικές ανάγκες

Βλέποντας ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να αγωνίζονται, να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους, να εκφράζονται και να δείχνουν τη δύναμή τους και το ψυχικό τους μεγαλείο, μας δίνουν μαθήματα ζωής, αισιοδοξίας, μας συγκινούν και μας κάνουν να αναθεωρούμε τις μικροπρεπείς συμπεριφορές μας.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άνθρωποι όπως όλοι μας που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια, περισσότερη από τους άλλους, για να μπορούν να ζουν μία όσο γίνεται κανονική ζωή. Η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες όπως ο χορός παρέχει στους ανθρώπους αυτούς την ευκαιρία να αναπτύξουν τις φυσικές τους ικανότητες και να γίνουν πιο δραστήριοι και υγιείς. Βελτιώνει τις κινητικές, επικοινωνιακές, κοινωνικές και γνωστικές τους δεξιότητες. Επίσης, ο ρόλος του χορού είναι πολύ θετικός στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και αυτοεκτίμηση.

Πιο συγκεκριμένα, η ειδική αγωγή μέσω του χορού, έχει στόχο να αναπτύξει τους παρακάτω τομείς:

Μάθηση, αντίληψη, σκέψη, πειθαρχία

Μέσω της κινητικής δραστηριότητας, αναπτύσσει στρατηγικές για απόκτηση νέων και πιο σύνθετων δεξιοτήτων. Αυτές τις στρατηγικές τις γενικεύει και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα με αποτέλεσμα την επίλυση περισσοτέρων και διαφορετικών προβλημάτων. Μέσω των μαθημάτων, το άτομο χρησιμοποιεί και αναπτύσσει τη σκέψη του ώστε να ανταπεξέλθει στις κινήσεις που του διδάσκονται, ενώ εξασκεί την ικανότητα συγκέντρωσης και πειθαρχίας του.

Σωματικές λειτουργίες, οπτικοκινητικό συντονισμό

Βελτιώνονται οι δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, η ανεξάρτητη διαβίωση, οι κινητικές ικανότητες, οι φυσικές ικανότητες, η ελάττωση των συνεπειών της αναπηρίας, καθώς γνωρίζουν περισσότερο το σώμα τους.

Κοινωνική συμπεριφορά και ενσωμάτωση, εκφραστικότητα

Προσφέρεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και ψυχαγωγίας του ατόμου, ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, νέες προκλήσεις με συνέπεια το κίνητρο για συμμετοχή και βελτίωση.

Συναισθηματική ανάπτυξη, δημιουργικότητα, συνεργασία, υπομονή, προσπάθεια

Τα συναισθηματικά οφέλη σχετίζονται με την επιβράβευση της προσπάθειας, την ικανοποίηση για την επιτυχία και την καταξίωση στα μάτια των άλλων. Μέσα από τη συμμετοχή σε ατομικές αλλά και ομαδικές φυσικές δραστηριότητες το άτομο με αναπηρία δομεί την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του. Μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος, που απορρέει μέσα από αισθήματα ανεπάρκειας και μειονεκτικότητας, εφόσον αναγνωρίζει την κατάστασή του και ενεργεί με σκοπό να τη βελτιώσει.

Εφόσον η διδασκαλία γίνεται από εξειδικευμένους χοροδιδάσκαλους, ο χορός μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη την αγάπη και την προσοχή μας.


Ο Χορός στον κινηματογράφο

Σκηνές χορού και χορογραφίες που άφησαν ιστορία! Η 7η τέχνη είναι ίσως η πιο εύκολα προσιτή στο ευρύ κοινό, με ένα είδος για κάθε γούστο, συχνά με βαθιά νοήματα ή πιο εύπεπτο θέαμα, και με δυνατότητα να συνδυάσει πολλά άλλα είδη τέχνης στο περιεχόμενό της. Η νεότερη των τεχνών, πλέον…

Read More

Πως Επηρεάζει Τις Κοινωνικές Σχέσεις Ο Χορός

Ο χορός είναι η ποίηση που δημιουργεί το σώμα και όπως και οι άλλες μορφές τέχνης, καλλιεργεί το εσωτερικό κόσμο του κάθε ατόμου.   Επίσης είναι μια δραστηριότητα που συντελεί στην δημιουργία και ολοκλήρωση της ανθρώπινης φύσης σε όλους τους καθημερινούς παράγοντες που την πλαισιώνουν.   Κάποιος που ασχολείται με το χορό…

Read More

ΧΟΡΟΣ – Ανασφάλεια και αυτοπεποίθηση

Όπως όλοι γνωρίζουμε πια, ο χορός αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο στον ψυχικό κόσμο του κάθε ανθρώπου. Δηλαδή έχει την ιδιότητα να γαληνεύει την ψυχή και να ηρεμεί το μυαλό. Γεμίζει αυτοπεποίθηση, είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής για το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η ανασφάλεια γενικά είναι ένα συναίσθημα που…

Read More

Ο χορός ενώνει τα Έθνη

Αφιέρωμα στην 21η Σεπτεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης! Η πιο μεγάλη γιορτή του κόσμου έφτασε και είναι αυτή που ενώνει τον κόσμο με τον ομορφότερο τρόπο… Μια γιορτή που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981 για να ενδυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της αποφυγής της βίας ανάμεσα στα έθνη…

Read More
αργεντίνικο

Αργεντίνικο Tango… Ο Χορός Του Πάθους Και Η Αναλλοίωτη Παράδοση!!!

https://www.youtube.com/watch?v=cageaWijFYU Argentine Tango – Apollon Tropical Night 2019 Από τον 19ο αιώνα, μέχρι και σήμερα, η παράδοση του Αργεντίνικου Τανγκό παραμένει ενεργή και κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους οπαδούς!!! Στην Αργεντινή το τανγκό έγινε εθνικός χορός. Ο κόσμος το χόρευε και συνεχίζει να το χορεύει στα μαγαζιά και στους δρόμους. Ποια…

Read More

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις επαφή ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού πάρκινσον παγκόσμια ημέρα παιδιά παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πειθαρχία προσοχή πρώτος χορός σεβασμός συμβουλές χορού σχολή χορού υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram