Χορός και πειθαρχία

Χορός και πειθαρχία

apollon ds 03/02/2021

Πώς ο χορός μας βοηθά να αναπτύξουμε πειθαρχία;

Συχνά ακούμε τη φράση “ο χορός είναι ελευθερία”, και είναι φυσικά αλήθεια. Ξέρατε όμως πως για να καταφέρει ο χορευτής να μεταφέρει τη σκέψη, το συναίσθημα ή απλώς την εκτέλεση των βημάτων σε κίνηση και χορό, απαιτείται απόλυτη πειθαρχία; Και για αυτό άλλωστε η ασχολία αυτή βοηθά στην ανάπτυξη της πειθαρχίας και της προσοχής από τη νηπιακή κιόλας ηλικία!

Είναι αλήθεια, ότι μετά την παιδική ηλικία, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και να προγραμματίζουμε τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό, ο οποίος πρέπει να είναι σε σχέση με τα ενδιαφέροντά μας, τα διάφορα προσόντα και προικίσματα που μας κληροδότησε η φύση. Έτσι ανάλογα με την κλίση, το ταλέντο, ή τη ροπή που έχει κάποιος, διαλέγει και τον ανάλογο τομέα που θέλει να ασχοληθεί και να προκόψει σε αυτόν.

Εκτός από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από το οποίο είναι προικισμένο ένα άτομο και το κατευθύνει να ασχοληθεί με κάποια τέχνη, είναι αναγκαίο, για να υπάρξει επιτυχία, κατά τη διάρκεια που ασκείται με αυτή, να είναι προσηλωμένο και αφοσιωμένο σε ορισμένους κανόνες που είναι απαραίτητοι, για την καλύτερη ανάπτυξη στον τομέα του. Η πιστή λοιπόν προσήλωση και η αυστηρή τήρηση όσων είναι απαραίτητα για την επιτυχή του βελτίωση σε ότι ασχολείται, είναι χαρακτηριστικό της πειθαρχίας, η οποία μπορεί να εμφανίζεται είτε σε ένα άτομο μεμονωμένα, είτε σε κάποια ομάδα, που με την εφαρμογή της, την συνενώνει και την εμφανίζει να κινείται σαν ένα ομοιογενές σύνολο.


 Σε πολλούς τομείς εφαρμόζεται η πειθαρχία στη ζωή μας, πειθαρχούμε πρώτα στους κανόνες του σχολείου, όταν είμαστε μαθητές, στον στρατό, όταν είμαστε στρατιώτες και τέλος στους όρους και στις συνθήκες της εργασίας μας, όταν ασκούμε επάγγελμα.

Στον χορό, όταν παίρνουμε τις πρώτες εμπειρίες στα απλά βήματα που μας διδάσκονται, δίνουμε προσοχή να τα καταλάβουμε και αρχίζουμε να τα εκτελούμε για να τα συνηθίσουμε. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της εκπαίδευσης σε μια σχολή χορού και τον τηρούμε πιστά, για να έχουμε γρήγορη και όχι πολυέξοδη εξέλιξη.

Αφού μάθουμε αρχικά τα βήματα των χορών, επικεντρώνεται η προσοχή μας στην τεχνική, η οποία είναι το επόμενο δύσκολο στάδιο στην εκπαίδευσή μας διότι απαιτεί την σωστή κίνηση του σώματος ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούγεται. Επειδή δεν επιτυγχάνεται αμέσως η κατάλληλη στάση του κορμού μας στον χορό, χρειάζεται να πειθαρχούμε στις υποδείξεις των δασκάλων και να διεξάγουμε χρονοβόρα εξάσκηση, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου το σώμα μας θα έχει συνηθίσει την χορευτική κίνηση.

Επίσης η πειθαρχία απαιτείται περισσότερο και φαίνονται τα αποτελέσματά της σε ομάδα ανθρώπων. Στον χορό, με την τήρηση της βλέπουμε τους χορευτές να εκτελούν την ίδια χρονική στιγμή την ίδια κίνηση ή να χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, όπου οι κινήσεις τους να διαμοιράζονται ανάλογα και συμμετρικά. Φυσικά, έχει εναρμονισθεί το κάθε βήμα της χορογραφίας με το κάθε μέρος της μουσικής του τραγουδιού που ακούγεται και η πιστή τήρηση των κινήσεων στο κατάλληλο χρονικό σημείο, δημιουργεί τέλειο ταίριασμα στο ρυθμό της μουσικής.

χορός και πειθαρχία

Έτσι οι καλλιτέχνες τηρώντας αυστηρά όσα διδάχθηκαν και δίνοντας μεγάλη προσοχή στην σωστή εκτέλεση της χορογραφίας, δημιουργούν ωραίο θέαμα στο κοινό. Η πειθαρχία, λοιπόν με τα ευεργετικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα, μπορεί να ενώσει μια ομάδα ανθρώπων, η οποία θα εμφανίζεται σαν ένα ομοιογενές σύνολο που θα κινείται αρμονικά στον χώρο.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του χορού

Ανακαλύψτε πόσα μπορεί να προσφέρει σε εσάς ο χορός, και ξεκινήστε σήμερα κιόλας το ταξίδι σας στο μαγικό κόσμο του με τις Σχολές Χορού Apollon Dance Studio!

Το μαντήλι στους παραδοσιακούς χορούς.

Το μαντήλι είναι εκτός από αξεσουάρ και ένα χρήσιμο καθημερινό εργαλείο για κάθε λαό. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές στιγμές τους όπως γάμους, γιορτές ή και λύπες. Το μαντήλι σύντομα έγινε προσωπικό μέσο έκφρασης, από τέχνες όπως η…

Διαβάστε περισσότερα

Χορός – Τραυματισμοί – Προφυλάξεις

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο χορός πέρα από το πιό διαδεδομένο μέσο έκφρασης του ανθρώπου είναι και άθλημα το οποίο πολλές φορές γίνεται και πολύ απαιτητικό, όσον αφορά τις προπονήσεις και την προετοιμασία κάποιων χορευτικών επιδείξεων ή διαγωνισμών.  Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα άθλημα το οποίο δίνει την ευκαιρία στον αθλητή να…

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χορός Ως επάγγελμα και Επαγγελματική Αποκατάσταση

Ο χορός ως επάγγελμα Μετά την δημόσια μέση εκπαίδευση ο νέος σκέφτεται και διαλέγει ποιο επάγγελμα θ’ ακολουθήσει, είτε δίνοντας εξετάσεις για ανώτατες σχολές, είτε για τεχνικές όπου θα λάβει την μόρφωση, να εξασκήσει μια ειδικότητα τεχνίτη και με τη σκέψη ότι η εργασία που θα ασκήσει θα έχει μεγάλη…

Διαβάστε περισσότερα

Ο χορός ως αθλητισμός και η συμβολή του στην καταπολέμηση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 1988. Ο σκοπός της είναι η υπενθύμιση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, κάθε χρόνο πάνω από…

Διαβάστε περισσότερα
πάρκινσον και χορός

Σκλήρυνση κατά πλάκας και Χορός: 29/5 Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) – Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) καθιερώθηκε το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (MSIF). Αποτελεί παγκόσμιο θεσμό με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πολλαπλή σκλήρυνση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου σε όλο τον κόσμο,…

Διαβάστε περισσότερα

dance άγχος άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα διαγωνισμός χορού διεύθυνση ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις επαφή ζευγάρι ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού πάρκινσον παγκόσμια ημέρα παιδι παιδιά παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πειθαρχία προσοχή πρώτος χορός σεβασμός συμβουλές χορού σχολή χορού υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και αμεα χορός και παιδί

One thought on “Χορός και πειθαρχία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram