Χορός και πειθαρχία

Χορός και πειθαρχία

apollon ds 03/02/2021

Πώς ο χορός μας βοηθά να αναπτύξουμε πειθαρχία;

Συχνά ακούμε τη φράση “ο χορός είναι ελευθερία”, και είναι φυσικά αλήθεια. Ξέρατε όμως πως για να καταφέρει ο χορευτής να μεταφέρει τη σκέψη, το συναίσθημα ή απλώς την εκτέλεση των βημάτων σε κίνηση και χορό, απαιτείται απόλυτη πειθαρχία; Και για αυτό άλλωστε η ασχολία αυτή βοηθά στην ανάπτυξη της πειθαρχίας και της προσοχής από τη νηπιακή κιόλας ηλικία!

Είναι αλήθεια, ότι μετά την παιδική ηλικία, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και να προγραμματίζουμε τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό, ο οποίος πρέπει να είναι σε σχέση με τα ενδιαφέροντά μας, τα διάφορα προσόντα και προικίσματα που μας κληροδότησε η φύση. Έτσι ανάλογα με την κλίση, το ταλέντο, ή τη ροπή που έχει κάποιος, διαλέγει και τον ανάλογο τομέα που θέλει να ασχοληθεί και να προκόψει σε αυτόν.

Εκτός από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από το οποίο είναι προικισμένο ένα άτομο και το κατευθύνει να ασχοληθεί με κάποια τέχνη, είναι αναγκαίο, για να υπάρξει επιτυχία, κατά τη διάρκεια που ασκείται με αυτή, να είναι προσηλωμένο και αφοσιωμένο σε ορισμένους κανόνες που είναι απαραίτητοι, για την καλύτερη ανάπτυξη στον τομέα του. Η πιστή λοιπόν προσήλωση και η αυστηρή τήρηση όσων είναι απαραίτητα για την επιτυχή του βελτίωση σε ότι ασχολείται, είναι χαρακτηριστικό της πειθαρχίας, η οποία μπορεί να εμφανίζεται είτε σε ένα άτομο μεμονωμένα, είτε σε κάποια ομάδα, που με την εφαρμογή της, την συνενώνει και την εμφανίζει να κινείται σαν ένα ομοιογενές σύνολο.


 Σε πολλούς τομείς εφαρμόζεται η πειθαρχία στη ζωή μας, πειθαρχούμε πρώτα στους κανόνες του σχολείου, όταν είμαστε μαθητές, στον στρατό, όταν είμαστε στρατιώτες και τέλος στους όρους και στις συνθήκες της εργασίας μας, όταν ασκούμε επάγγελμα.

Στον χορό, όταν παίρνουμε τις πρώτες εμπειρίες στα απλά βήματα που μας διδάσκονται, δίνουμε προσοχή να τα καταλάβουμε και αρχίζουμε να τα εκτελούμε για να τα συνηθίσουμε. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας της εκπαίδευσης σε μια σχολή χορού και τον τηρούμε πιστά, για να έχουμε γρήγορη και όχι πολυέξοδη εξέλιξη.

Αφού μάθουμε αρχικά τα βήματα των χορών, επικεντρώνεται η προσοχή μας στην τεχνική, η οποία είναι το επόμενο δύσκολο στάδιο στην εκπαίδευσή μας διότι απαιτεί την σωστή κίνηση του σώματος ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούγεται. Επειδή δεν επιτυγχάνεται αμέσως η κατάλληλη στάση του κορμού μας στον χορό, χρειάζεται να πειθαρχούμε στις υποδείξεις των δασκάλων και να διεξάγουμε χρονοβόρα εξάσκηση, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου το σώμα μας θα έχει συνηθίσει την χορευτική κίνηση.

Επίσης η πειθαρχία απαιτείται περισσότερο και φαίνονται τα αποτελέσματά της σε ομάδα ανθρώπων. Στον χορό, με την τήρηση της βλέπουμε τους χορευτές να εκτελούν την ίδια χρονική στιγμή την ίδια κίνηση ή να χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, όπου οι κινήσεις τους να διαμοιράζονται ανάλογα και συμμετρικά. Φυσικά, έχει εναρμονισθεί το κάθε βήμα της χορογραφίας με το κάθε μέρος της μουσικής του τραγουδιού που ακούγεται και η πιστή τήρηση των κινήσεων στο κατάλληλο χρονικό σημείο, δημιουργεί τέλειο ταίριασμα στο ρυθμό της μουσικής.

χορός και πειθαρχία

Έτσι οι καλλιτέχνες τηρώντας αυστηρά όσα διδάχθηκαν και δίνοντας μεγάλη προσοχή στην σωστή εκτέλεση της χορογραφίας, δημιουργούν ωραίο θέαμα στο κοινό. Η πειθαρχία, λοιπόν με τα ευεργετικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα, μπορεί να ενώσει μια ομάδα ανθρώπων, η οποία θα εμφανίζεται σαν ένα ομοιογενές σύνολο που θα κινείται αρμονικά στον χώρο.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του χορού

Ανακαλύψτε πόσα μπορεί να προσφέρει σε εσάς ο χορός, και ξεκινήστε σήμερα κιόλας το ταξίδι σας στο μαγικό κόσμο του με τις Σχολές Χορού Apollon Dance Studio!

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο!!!

Aς κάνουμε μαζί ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για να δούμε παράξενους τρόπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στην Ευρώπη για αιώνες οι βασικές επιρροές στην τέχνη του χορού ήταν Ελληνικές και κατόπιν Ρωμαϊκές. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί ενώθηκαν και τίμησαν το χορό αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας τους, μέχρι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο δράμα, δηλαδή το θέατρο. Με την άνοδο της εκκλησίας, ο κοινωνικός ρόλος…

Διαβάστε περισσότερα

Τα (αμέτρητα) οφέλη του χορού!

Αν προσπαθούσε κανείς να καταγράψει ή να μετρήσει όλα τα οφέλη του χορού, θα δυσκολευόταν πολύ, καθώς είναι πραγματικά αμέτρητα και καθημερινά ανακαλύπτονται και καινούρια! Πολλά από αυτά μας φαίνονται προφανή: είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί ιδανική γυμναστική και καλλιτεχνική έκφραση. Εξίσου πολλά όμως είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί…

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χορός Στην Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο χορός μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί στην εφηβεία, σε κάθε τομέα…

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χορός στον κινηματογράφο

Πολλές ταινίες άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο,για διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό το αφιέρωμα επιλέξαμε ταινίες όπου ο χορός ή οι σκηνές χορού άφησαν ιστορία,

Διαβάστε περισσότερα

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί

One thought on “Χορός και πειθαρχία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram