χεριών

Η κίνηση των χεριών και η σημασία της στο χορό.

χεριών

Η κίνηση των χεριών και η σημασία της στο χορό.

apollon ds 07/03/2021
χεριών

Συχνά όταν διδασκόμαστε χορό και σκεφτόμαστε την πρόοδο μας, η πρώτη μας σκέψη είναι οι κινήσεις και τα βήματα των ποδιών. Ασφαλώς είναι λογικό, αφού τα βήματα είναι η θεμελιώδης βάση του χορού και της κίνησης στο χώρο. Ωστόσο ο χορός είναι πολλά παραπάνω από αλληλουχίες βημάτων – είναι κίνηση, έκφραση και άσκηση για ολόκληρο το σώμα! Φανταστείτε το σώμα σας ως ένα σύστημα: κάθε τμήμα του συμμετέχει σε κάθε κίνηση που εκτελούμε, από την κορυφή ως τα νύχια! Και φυσικά, εκτός από τα βήματα, η σωστή στάση και οι κινήσεις των χεριών παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο αφού μπορούν να απογειώσουν τον κάθε χορό – από τους ζωηρούς Ποντιακούς με τα χέρια των χορευτών να κινούνται σαν αλυσίδα, στις εντυπωσιακές κινήσεις του ζευγαριού στο cha-cha-cha, στις ελεύθερες κινήσεις των χεριών στο oriental, στις εκφραστικές γραμμές των χεριών όταν χορεύουμε σε ανοιχτή θέση, σε κάθε είδος χορού η σημασία των χεριών είναι τεράστια!

Πέρα από την πρακτική και φυσιολογική σημασία των κινήσεων των χεριών, που αποτελούν προέκταση της πλάτης και τη στηρίζουν δίνοντας στο χορευτή τη σωστή στάση του σώματος, τα χέρια αποτελούν ταυτόχρονα πολύτιμο σύμμαχο στις κινήσεις του αλλά και στολίδι που εμπλουτίζει το χορό και εκφράζει τα συναισθήματα του χορευτή  και το χαρακτήρα του κάθε χορού.

Για τους μαθητές που ξεκινούν να μαθαίνουν το χορό σε ανοιχτή θέση (open position, δηλαδή με ελεύθερα χέρια και χωρίς κράτημα με τον παρτενέρ) εμφανίζεται σχεδόν πάντα η δυσκολία της διαχείρισης της κίνησης των χεριών τους. Πλέον, δεν βρίσκονται σε συγκεκριμένη σταθερή θέση “επικοινωνίας” στην αγκαλιά, και κινούνται ελεύθερα, γεγονός που δημιουργεί στο μαθητή την απορία και την αβεβαιότητα του πώς να χρησιμοποιήσει πλέον τα χέρια του. Εύλογη απορία ασφαλώς, ειδικά όταν βλέπουμε άλλους χορευτές να κινούν αδιάκοπα τα χέρια τους στο χορό! Η κίνηση αυτή όμως, αν και φαινομενικά απλή και ελεύθερη, είναι πολλά παραπάνω από στολίδι για το χορό μας! Στην πραγματικότητα, η κίνηση των χεριών, των ποδιών και του σώματος, είναι αλληλένδετες και συμπληρώνουν η μία την άλλη αρμονικά. Τα χέρια βοηθούν στην ισορροπία, τη στάση του σώματος και τη συνεχή κίνηση στο χορό, ως προέκταση της πλάτης και όλου του σώματος. Η κίνηση τους δηλαδή δεν είναι ανεξάρτητη και διακοσμητική, αλλά ουσιαστική καθώς πηγάζει από την κίνηση του κέντρου του σώματος που φτάνει ως τα ακροδάχτυλα του χορευτή, δημιουργώντας όμορφες γραμμές!

Είναι σημαντικό για ένα μαθητή που μόλις ξεκινά να χορεύει να εξοικειωθεί με τη συνολική κίνηση του σώματος, και να κατανοήσει πως οι επιμέρους κινήσεις (πόδια, λεκάνη, κέντρο, θώρακας, χέρια, κεφάλι) δεν είναι ασύνδετες αλλά αντιθέτως απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές! Συχνά, στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν τις κινήσεις τους οι μαθητές είτε διστάζουν να κινήσουν τα χέρια τους είτε άθελα τους καταφεύγουν σε υπερβολές, μιμούμενοι αυτό που βλέπουν πριν κατανοήσουν εσωτερικά την κίνηση. Πρωτίστως, τα χέρια είναι προεκτάσεις του κορμού, οπότε βάση για τη σωστή κίνηση τους είναι η καλή στάση του σώματος: ίσια πλάτη, ώμοι πίσω και κάτω, κεφάλι στητό. Θα παρατηρήσετε ότι με τη στάση αυτή όλες σας οι χορευτικές κινήσεις γίνονται πιο εύκολες! Αλλά και αντίστροφα, μόλις εξοικειωθείτε με τις κινήσεις των χεριών, θα παρατηρήσετε ότι υποστηρίζουν την πλάτη και βοηθούν στη σωστή στάση του σώματος, ενώ όπως ήδη είπαμε, προσφέρουν καλύτερη ισορροπία και έλεγχο στα βήματα και τις κινήσεις. 

Καμία κίνηση στο χορό δεν είναι περιττή και άσκοπη. Κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση που εκτελούμε εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Να θυμάστε, η τεχνική υπάρχει όχι για να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως για να κάνει τις κινήσεις μας αποτελεσματικές και το αποτέλεσμα καλύτερο! Έτσι και η κίνηση των χεριών δεν πλαισιώνει απλά το σώμα σαν στολίδι, αλλά στηρίζει το χορευτή και βοηθά να δώσει έκφραση στο χορό του. Επιπλέον, προσφέρει έλεγχο στην κίνηση και προσθέτει στυλ στο χορό: μπορεί να βοηθήσει στις κοφτές κινήσεις ή στις πιο απαλές και ρευστές. Παρατηρήστε πώς κινούνται τα χέρια στο cha-cha-cha. με τα κοφτά τσεκ, ή αντιθέτων πώς κινούνται στη rumba, σε μια αργή συνεχόμενη cucaracha! 

Μπορείτε να εξασκηθείτε στις κινήσεις των χεριών με μερικές απλές ασκήσεις. Αρχικά, βρείτε τη σωστή στάση της πλάτης σας (μπορείτε να ακουμπήσετε την πλάτη σε καποιον τοίχο για να σας βοηθήσει) με τους ώμους πίσω και κάτω. Παρατηρήστε πως τα χέρια σας αυτομάτως έχουν μια απόσταση από το θωρακα σας, και δεν είναι κολλημένα στο σώμα σας: αυτή είναι η σωστή τους θέση στο χορό! Τώρα, σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη και προσπαθήστε να σηκώσετε αργά το χέρι σας μέχρι το ύψος του ώμου. Θα διαπιστώσετε ότι η κίνηση γίνεται διακεκομμένη. Αυτο συμβαίνει όταν το σώμα προσπαθεί να κινηθεί αργά χωρίς κάποια αντίσταση ή χωρίς ένταση. Προσπαθήστε το ίδιο κρατώντας ένα βαράκι ή ένα μπουκάλι νερό. θα παρατηρήσετε ότι η αργή κίνηση σας πλέον φαίνεται πιο συνεχόμενη! Αυτό θα πρέπει να επιτύχετε και στο χορό σας, δίνοντας ένταση στο χέρι σας η οποία πηγάζει από την πλάτη και το κέντρο σας. Να θυμάστε: 

  • Η σωστή στάση του σώματος και οι κινήσεις των χεριών είναι αλληλένδετες!
  • Δε χρειάζονται υπερβολές: η κίνηση είναι φυσική και πηγάζει από όλο μας το σώμα.
  • Οι επιμέρους κινήσεις δεν είναι ανεξάρτητες, αλλά συνδέονται σε ένα συνολικό αποτέλεσμα.
  • Τα χέρια δεν πρέπει να είναι κολλημένα στο σώμα σας. Επίσης, δεν πρέπει να βρίσκονται κάτω από τη μέση σας όταν χορεύετε!
  • Τα χέρια πρέπει να κινούνται πάντα με ένταση από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα!
  • Η κίνηση του χεριού από την αρχική στην τελική του θέση πρέπει να γίνεται σταδιακά και συνεχόμενα, ειδικά στους απαλούς χορούς.
  • Φυσικά, οι κινήσεις των χεριών πρέπει να είναι συντονισμένες και αρμονικές με αυτές του υπόλοιπου σώματος!

Όλα τα παραπάνω δίνουν στο χορό μας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους τους χορευτές μια συνολικότερη αίσθηση της κίνησης, περισσότερο έλεγχο και συντονισμό σε όλο μας το σώμα, και την καλύτερη κατανόηση και εκτέλεση των κινήσεων σε κάθε χορό.

Στις σχολές χορού Apollon μπορείτε να διδαχθείτε με το πιο ολοκληρωμένο σύστημα χορού, με έμφαση στη σωστή εκμάθηση των βημάτων και στο βέλτιστο τεχνικό αποτέλεσμα! Στις σχολές μας θα μάθετε σε βάθος την τεχνική κάθε χορού, και με σωστή καθοδήγηση μπορείτε να δείτε το χορευτικό σας στυλ να βελτιώνεται και τις κινήσεις σας να μεταμορφώνονται. Σε όποιο είδος χορού επιθυμείτε, και σύμφωνα με το δικό σας πρόγραμμα, μπορείτε να μάθετε να χορεύετε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, και να αποκτήσετε άρτια γνώση του χορού, να ασκηθείτε και να διασκεδάσετε, να γνωρίσετε καλύτερα το σώμα σας, να εκφραστείτε, να εκτονωθείτε! Άλλωστε, ο χορός είναι πολλά παραπάνω από απλά βήματα!

Μάθετε περισσότερα για το πώς να αξιοποιήσετε περισσότερο τα χέρια σας στο χορό

Διαβάστε tips και συμβουλές για να βελτιώσετε την κίνηση των χεριών σας και να απογειώσετε το χορό σας και την καθημερινότητα σας!!!

Διαβάστε περισσότερα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram