Όταν ένας άντρας χορεύει… 🕺🏻

Όταν ένας άντρας χορεύει… 🕺🏻

apollon ds 14/02/2021

Όταν ένας άντρας χορεύει…

Είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί μια από τις αρχαιότερες κοινωνικές εκφράσεις των ανθρώπων. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, σε κάθε χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, κάθε πολιτισμός και κοινωνία έχουν ως βασικό στοιχείο τους το χορό σε κάποια μορφή. Οι ομαδικοί χοροί σε κύκλο συμβόλιζαν την κοινότητα ως αλυσίδα, ως ομάδα, τον κύκλο της φύσης μα και της ζωής. Οι χοροί σε ζευγάρια συμβόλιζαν τη δυαδικότητα, ήταν συχνά γαμήλιοι αλλά και κοινωνικοί. Υπήρχαν χοροί για όλες τις περιστάσεις: εορταστικοί, θρησκευτικοί, πολεμικοί, γαμήλιοι, ακόμα και πένθιμοι. Και φυσικά συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και κοινωνικών τάξεων. Ακόμα και σήμερα είναι φανερό πόσο σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι κοινωνικών εκδηλώσεων αποτελεί ο χορός. 

Γιατί λοιπόν βλέπουμε τους άντρες να διστάζουν να χορέψουν;

Η απάντηση μπορεί να είναι απλή: οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους τα πρότυπα, οι νοοτροπίες, οι συνήθειες και ακόμα και το ίδιο το στυλ στο χορό. Και φυσικά, μαζί του και ο ρόλος του στη ζωή μας και στην κοινωνία γενικότερα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι μόνο ένας. Κάποτε ο χορός συνδεόταν άμεσα με τη θρησκεία. Αποτελούσε τρόπο γνωριμίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όταν οι κοινωνίες είχαν πιο αυστηρά ήθη. Αποτελούσε ακόμα εκδήλωση συναισθημάτων, χωρίς να χρειάζονται λόγια, σε στιγμές της ζωής που ήταν απαραίτητο. Και φυσικά, ήταν αναπόσπαστο μέρος εορτών και εξαιρετικών περιστάσεων. Αν το σκεφτούμε λίγο περισσότερο… έχουν αλλάξει στα αλήθεια τόσα πολλά; Και σήμερα ακόμα ο χορός έρχεται σε στιγμές γιορτής, χαράς, όταν η ομάδα ή η κοινότητα συγκεντρώνεται, σε ξεχωριστές στιγμές όπως ένας γάμος, και φυσικά πόσο συχνά δε λέμε “ας χορέψουμε, για το καλό”. Κι όμως, θα παρατηρήσετε πόσο ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλοί άνδρες διστάζουν να συμμετέχουν, ή ακόμα αρνούνται να σηκωθουν και να χορέψουν! 

άντρας χορεύει

Παρότι ασφαλώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οι γενικοί λόγοι συνήθως είναι η συστολή και η ανασφάλεια για τις χορευτικές τους επιδόσεις, αλλά και η νοοτροπία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ότι οι άντρες δε χορεύουν! Ίσως έχετε προσέξει πως μια συχνή εικόνα σήμερα είναι πόσο ο χορός παραπέμπει σε ένα παιχνίδι, ένα κυνήγι, όπου οι γυναίκες προκαλούν το θαυμασμό και οι άντρες που τις συνοδεύουν στέκονται δίπλα τους είτε παρακολουθώντας είτε συμμετέχοντας, μάλλον αμήχανα καθώς δεν νιώθει σίγουρος για το πώς να κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται πως οι άντρες διστάζουν ή και είναι αρνητικοί με το να χορέψουν οι ίδιοι! 

Ασφαλώς, υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για άτομα που δεν τους αρέσει ο χορός. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δηλώνουν κάτι τέτοιο είναι απλώς αρνητικοί στο να “εκθέσουν” το χορό τους μπροστά σε κοινό, λόγω συστολής, ή απλώς δεν έχουν βρει ακόμα κάποιο είδος που τους εκφράζει! Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, ο χορός είναι μια καθολική τέχνη, που συνδυάζει την κίνηση, την έκφραση και το ρυθμό για την εκδήλωση των βαθύτερων συναισθημάτων – συνεπώς δε μπορεί παρά να είναι ευχάριστος για κάθε άνθρωπο! 

Εάν λοιπόν η δικαιολογία κάποιου για να μη μάθει να χορεύει είναι η πρώτη, η απάντηση είναι απλή: εάν δεν προσπαθήσετε, δε θα γίνετε ποτέ καλύτεροι! Κι επειδή όλα από κάπου ξεκινούν, μόνο εάν ξεκινήσετε να διδάσκεστε και να εξασκείστε στο χορό θα γίνετε καλύτεροι! Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί, μα πάρα πολλοί χοροί στους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να χορεύετε με σχετική άνεση, σε αρχάριο μεν επίπεδο, σε ελάχιστο χρόνο, καθώς διαθέτουν δομημένο βηματολόγιο το οποίο ξεκινά από βασικούς βηματισμούς και εξελίσσεται σταδιακά. Εάν ο λόγος είναι ο δεύτερος… σας υποσχόμαστε πως απλώς μάλλον δε γνωρίσατε το είδος χορού που σας ταιριάζει περισσότερο! Για αυτό… δοκιμάστε, και δε θα χάσετε! 

Ειδικότερα για τους άντρες, ένας λόγος που τους βλέπουμε να απέχουν από το χορό είναι και η, σαφώς εσφαλμένη, αντίληψη πολλών πως ο χορός αποτελεί κατά κύριο λόγο γυναικεία ασχολία. Φυσικά, όπως έχουμε ήδη πει, αυτό δεν ισχύει! Ο χορός δεν έχει φύλο, ηλικία και σύνορα, αλλά φυσικά προσαρμόζεται στο προσωπικό μας στυλ όσο εξελισσόμαστε σε αυτόν. Η εικόνα του άντρα που είναι μόνο θεατής στο χορό και δε συμμετέχει, που αναφέραμε παραπάνω, αποθαρρύνει τους περισσότερους από το να ασχοληθούν με την τέχνη του χορού. Δυστυχώς, η μαζική αυτή αντίληψη λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος αφού, καθώς λόγω αυτής πολλοί άντρες διστάζουν, άλλοι που σκέφτονται να ξεκινήσουν αποθαρρύνονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί άντρες που ασχολούνται! Κι όμως, τελικά καταλήγουν να εκπλήσσονται από το πόσοι άντρες επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτή την ασχολία.

Για άλλους, η συστολή έρχεται από το ότι μπορεί να χορέψουν με γυναίκα συμμαθήτρια ή και δασκάλα. Ωστόσο, όλοι οι δάσκαλοι χορού, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν τελειοποιήσει το χορευτικό τους επίπεδο σε όλα τα βήματα και τις τεχνικές, γυναικεία και αντρικά, ντάμας και καβαλιέρου. Αντιθέτως λοιπόν, ένας δάσκαλος του αντίθετου φύλου μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για το χορό σας, αφού θα είναι αληθινός παρτενέρ σας στο χορό και ασφαλώς αντικειμενικός κριτής. Κάθε έμπειρος δάσκαλος μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε κινήσεις και χορευτικά στυλ που δε σας ταιριάζουν ή δεν τα προτιμάτε, να βελτιώσει την τεχνική σας και να σας καθοδηγήσει στο σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο πως οποιοσδήποτε δάσκαλος ή δασκάλα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις υπερβολές, καθώς η εικόνα των “υπερβολικά έντονων” χορευτών, ανεξαρτήτως φύλου, δεν είναι επιθυμητή.

Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι έχουν μόνο να κερδίσουν από το να μάθουν χορό. Σαν άθληση, σαν τέχνη, και ασφαλώς είναι πάντα προετοιμασμένοι να χορέψουν όπου και αν βρεθούν. Αρκεί να ανακαλύψουν το είδος και το στυλ που τους εκφράζει. 

Εσείς ξέρατε ότι…;

  • Στο αργεντίνικο τάνγκο, οι καβαλιεροι εξασκούνταν μεταξύ τους ώστε να εντυπωσιάσουν τις ντάμες τους όταν τις δουν – ο καλός χορευτής θεωρούνταν και καλός σύντροφος.
  • Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βρουν ελκυστικό έναν άντρα που ξέρει να χορεύει – ο χορός εκπέμπει σιγουριά και δημιουργικότητα. 
  • Ο σωστός ρυθμος, η γρήγορη κίνηση των ποδιών, μα κυρίως ο έλεγχος του κορμού, του κεφαλιού και των χεριών τραβούν τα βλέμματα στον άντρα που χορεύει, σύμφωνα με μελέτες.
  • Η σιγουριά ενός καβαλιερου που οδηγεί ομαλά τη ντάμα του είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν άντρα καλό χορευτή.
  • Κατά το μεσαίωνα, η εκπαίδευση ενός άντρα για να γίνει ιππότης δε θεωρείτο πλήρης αν δε μάθαινε να χορεύει.

Καβαλιέρος…

Ο χορός σε ζευγάρια είναι συνεργασία, ένας διάλογος μεταξύ των χορευτών, όπου ο ένας ρωτά προτείνοντας το βήμα, και ο άλλος απαντά εκτελώντας το. Μια σχέση διεύθυνσης και ακολούθησης, όπου οι ρόλοι είναι συμπληρωματικοί όμως όλοι είναι ισότιμοι. Ο καβαλιέρος δεν έχει θέση υπεροχής απέναντι από την ντάμα του, αντιθέτως ο ρόλος του είναι να την αναδείξει και να την καθοδηγήσει χωρίς να την εκθέσει. Η σχέση ντάμας-καβαλιέρου είναι μια σχέση σεβασμού. Για αυτό και η διδασκαλία χορών σε ζευγάρια, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, διδάσκει σε άτομα κάθε φύλου πολύτιμα μαθήματα συμπεριφοράς και σεβασμού. 

Κάθε κοινωνικός χορός σε ζευγάρια έχει ένα άτυπο savoir vivre. Από το Αργεντίνικο tango μέχρι το νησιώτικο μπάλο, οι χοροί σε ζευγάρια είναι αγαπημένοι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε γιορτές και σε πάρτυ. Αιώνες τώρα, αποτελούν αφορμή να γνωριστούν δύο άνθρωποι μέσα από το χορό, χωρίς λόγια και αμηχανία, και χωρίς να αποτελεί κάτι το πονηρό ή χωρίς απαραίτητα κάποιο επιπλέον κίνητρο. Είναι ψυχαγωγικοί και κοινωνικοί, με σκοπό να “σπάσει ο πάγος” και να απολαύσουν δυο άνθρωποι ένα χορό που τους αρέσει. Ειδικά οι επίσημοι χοροί έχουν να διδάξουν σε χορευτές κάθε ηλικίας πώς να φερθούν με σεβασμό μα και αποφασιστικότητα επί και εκτός της πίστας. Ο περίφημος χορευτής και χοροδιδάσκαλος Pierre Dulaine αναφέρει πως όλοι οι έφηβοι πρέπει να μάθουν κάποιο είδος επίσημου χορού, γιατί μέσα από το χορό μαθαίνουν σεβασμό στους άλλους και στον εαυτό τους. Μεταξύ άλλων, μαθαίνω πώς να ζητώ ευγενικά από τη ντάμα μου να χορέψουμε, πώς να τη συνοδεύσω από και προς την πίστα και φυσικά πώς να χορέψουμε μαζί δημιουργώντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα και παράλληλα διασκεδάζοντας.

Αν από την άλλη μεριά επιθυμείτε να ασχοληθείτε με τον αθλητικό χορό και τον πρωταθλητισμό, τότε η συνεργασία ντάμας και καβαλιέρου είναι ακόμα πιο σημαντική αφού αγωνίζονται και οι δύο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και φυσικά τη νίκη. Και σε αυτή την περίπτωση μαθαίνουμε από πολύ νωρίς ως αθλητές πόση σημασία έχει η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός! Και φυσικά είναι καταπληκτική γυμναστική!

Φυσικά, ένας άντρας που ξέρει να χορεύει και δη με μια γυναίκα παρτενέρ θεωρείται αφάνταστα γοητευτικός, αφού ξέρει να μεταχειρίζεται τις κινήσεις του στο χώρο και της παρτενέρ του χωρίς συστολές και με άνεση!

Οι κοινωνικοί χοροί προσφέρουν στους χορευτές άνεση, ασφάλεια και όρια στα οποία αισθάνονται ασφαλείς. Οι αθλητικοί χοροί προσφέρουν πρόκληση και κίνητρο για να ανακαλύψουμε πώς να συνεργαστούμε πιο αποδοτικά με έναν παρτενέρ αντίθετου φύλου και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σιγουριά με τον εαυτό μας! Σε κάθε περίπτωση, ένας καβαλιέρος μαθαίνει να ηγείται, να διευθύνει, να αντιμετωπίζει προβλήματα της στιγμής, να επικοινωνεί χωρίς λέξεις και να μην αγχώνεται μπροστά σε διλήμματα, με αυτοπεποίθηση! 

…σε ομάδα

Αν το να χορεύεις με έναν παρτενέρ έχει να μας προσφέρει μια φορά οφέλη, σκεφτείτε πόσα μπορείτε να αποκομίσετε με το να γίνετε μέλος μιας ομάδας! Η τεχνική μας εξελίσσεται μέσα από την ομαδική εξάσκηση, καθώς μπορούμε να διαπιστώσουμε στυλ και κινήσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ότι μας ταιριάζουν! Επιπλέον, η εξάσκηση χορού και χορογραφιών στα πλαίσια μιας ομάδας πολλών ατόμων μας βοηθά να εξελίξουμε την αίσθηση του ρυθμού, το συντονισμό κινήσεων και τον απόλυτο συγχρονισμό με περισσότερα από ένα άτομα.

Φυσικά, εκτός από την τεχνική, η ομαδική εξάσκηση και εκμάθηση στο χορό βοηθά επίσης να ξεπεράσουμε τη συστολή μας και να απολαύσουμε περισσότερο το χορό μας, να αναπτύξουμε την κοινωνικότητα μας, τη συνεργατικότητα και το ομαδικό μας πνεύμα. Και ασφαλώς όπως εκπέμπει αυτοπεποίθηση ένας καβαλιέρος που μπορεί και ξέρει να διευθύνει τη ντάμα του, έτσι γοητεύει και ένας άντρας που δε διστάζει να χορέψει μαζί με άλλα άτομα, ανεπηρέαστος από ταμπού και στερεότυπα αλλά με σιγουριά στον εαυτό του!

Εσείς ξέρατε ότι…;

  • Ο χορός της κοιλιάς ξεκίνησε ως αντρικός χορος, καθώς θεωρούνταν εξαιρετική γυμναστική.
  • Δεν υπάρχει μόνο ένας πυρρίχιος χορός. Πυρρίχιος σημαίνει χορός της φωτιάς, και ήταν ο πανελλήνιος όρος για τους πολεμικούς χορούς.
  • Οι χοροί σε ζευγάρια αποτελούν παγκοσμίως τρόπο γνωριμίας και εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταξύ ζευγαριών, χωρίς λόγια, από το νησιώτικο Μπάλο μέχρι το αργεντίνικο τάνγκο.
  • Ο Bruce Lee ήταν πρωταθλητής στο cha-cha-cha!
  • Το ζεϊμπέκικο λέγεται και “χορός του αετού” και αποτελούσε πολεμικό χορό των ζεϊμπέκηδων, μέχρι να γίνει δημοφιλής λαϊκός χορός.

…ή σόλο

Όταν ακούει κανείς για αντρικό σόλο χορό, αναπόφευκτα το μυαλό πάει στο ζεϊμπέκικο. Ο κατ’ εξοχήν ανδρικός (και αντρίκειος) χορός, της μαγκιάς, του νταλκά της παραγγελιάς. Ένας χορός μοναχικός, με βάρος, γιατί εκφράζει βάρος στην ψυχή χωρίς να χρειάζεται να ειπωθεί ούτε μια λέξη. Το αληθινό, σωστό ζεϊμπέκικο δεν έχει φανφάρες και στολίδια, διακρίνεται από απλότητα μα και δύναμη, έλεγχο, αυστηρότητα και συγκέντρωση στις κινήσεις. Για αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε το σωστο ζεϊμπέκικο μα και να νιώσουμε τη βαρύτητα αυτού του χορού. Ένας άντρας που ξέρει να χορεύει ζεϊμπέκικο, που δε διστάζει να σηκωθεί και να εκφραστεί μέσα από αυτόν τον ιδιαίτερο χορό, που διεκδικεί την προσοχή χωρίς φανφάρες αλλά κατακτά επάξια τα βλέμματα, την προσοχή και το χώρο της πίστας, θεωρείται όχι μόνο γοητευτικό θέαμα αλλά και αξιοθαύμαστος χορευτής. Ένας άνθρωπος που δεν έχει ντροπές να εκτεθεί γιατί ξεδιπλώνει τα συναισθήματά του στο χορό του αλλά και εντυπωσιάζει με την απέριττη τεχνική του! Δεν είναι επίδειξη κι ούτε χρειάζεται να είναι – είναι αληθινός, εσωτερικός χορός, σεμνός και αξιοπρεπής, και από αυτό και μόνο ο χορευτής του κερδίζει σεβασμό και θαυμασμό! Κάθε άντρας θα έπρεπε να ξέρει να χορεύει πραγματικό ζεϊμπέκικο.


Ο χορός είναι μια τέχνη που φωτίζει το χορευτή αλλά και το θεατή, που εκφράζει αλλά και προκαλεί συναισθήματα. Κάθε χορός λέει μια ιστορία, και ούτε το φύλο ούτε η ηλικία έχουν καμιά σημασία σε αυτό! Για ένα έμπειρο χορευτή η πίστα είναι ένας χώρος που του προσφέρει τεράστια ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων.

Πάνω από όλα είναι σημαντικό να αγαπάμε αυτό που κάνουμε – ο χορός δεν είναι απλώς τα βήματα που μαθαίνουμε. Θέλει ψυχή! Και φυσικά χρειάζεται να σηκωθούμε να χορέψουμε και να γίνουμε καλύτεροι! Κι αν η εποχή και η κοινωνία έχει επιβάλλει κάποια στερεότυπα και οι άντρες ξεχνούν τη σημασία του χορου στη ζωή, ελπίζουμε τα πιο τρανά παραδείγματα, οι άντρες χορευτές, να τους το θυμίζουν! 

Αν κι εσείς αγαπάτε το χορό και θέλετε να ανακαλύψετε τα οφέλη που προσφέρει, σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά για να σας συνοδέψουμε σε αυτό το συγκλονιστικό βιωματικό ταξίδι! Στις Σχολές Χορού Apollon Dance Studios μπορείτε να εκπαιδευτείτε σε όποια είδη χορού επιθυμείτε, με το πληρέστερο σύστημα διδασκαλίας και σύμφωνα με το δικό σας πρόγραμμα! Και με μαθήματα εξειδίκευσης για καβαλιέρους, σας βοηθάμε να αναδείξετε τον καλύτερο χορευτή, τον εαυτό σας, και να γίνετε ο ιδανικός παρτενέρ!

Μάθετε περισσότερα για τους χορούς που διδάσκουμε

Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είδος χορού σας ταιριάζει, ή ακόμα πιστεύετε πως ο χορός δεν είναι για εσάς, τότε μια δοκιμή θα σας πείσει! Μπορείτε να επιλέξετε από 40+ χορούς από 10+ κατηγορίες! Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί ποιος ταιριάζει σε εσάς! Άλλωστε, ο χορός δε γνωρίζει ηλικία ή φύλο!

Μάθετε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο!!!

Aς κάνουμε μαζί ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για να δούμε παράξενους τρόπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Read More

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στην Ευρώπη για αιώνες οι βασικές επιρροές στην τέχνη του χορού ήταν Ελληνικές και κατόπιν Ρωμαϊκές. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί ενώθηκαν και τίμησαν το χορό αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας τους, μέχρι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο δράμα, δηλαδή το θέατρο. Με την άνοδο της εκκλησίας, ο κοινωνικός ρόλος…

Read More

Τα (αμέτρητα) οφέλη του χορού!

Αν προσπαθούσε κανείς να καταγράψει ή να μετρήσει όλα τα οφέλη του χορού, θα δυσκολευόταν πολύ, καθώς είναι πραγματικά αμέτρητα και καθημερινά ανακαλύπτονται και καινούρια! Πολλά από αυτά μας φαίνονται προφανή: είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί ιδανική γυμναστική και καλλιτεχνική έκφραση. Εξίσου πολλά όμως είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί…

Read More

Ο Χορός Στην Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο χορός μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί στην εφηβεία, σε κάθε τομέα…

Read More

Ο Χορός στον κινηματογράφο

Πολλές ταινίες άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο,για διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό το αφιέρωμα επιλέξαμε ταινίες όπου ο χορός ή οι σκηνές χορού άφησαν ιστορία,

Read More

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram