Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

apollon ds 30/11/2021

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές κατηγορίες χορών, κοινωνικών και αθλητικών, είναι οι Ευρωπαϊκοί χοροί (γνωστοί και ως Ballroom ή Smooth dances). Τόσο η προέλευση, όσο και η εξέλιξη τους, τους κάνει να διαφέρουν και να ξεχωρίζουν από άλλα είδη χορού σε στυλ και αισθητική. Πρόκειται για ένα σύνολο πολύ εντυπωσιακών χορών που ονομάζονται ballroom από τις μεγάλες σάλες στις οποίες χόρευαν οι αριστοκράτες του 18ου αιώνα, και “ευρωπαϊκοί” καθώς δημιουργήθηκαν και πήραν τη σημερινή τους μορφή όλοι σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός από το τάνγκο, το οποίο αν και εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, στην αυθεντική του μορφή προέρχεται από την Αργεντινή.

Οι χοροί που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι:

•το Βαλς (Waltz)

•το Βιεννέζικο Βαλς (Viennese Waltz)

•το Ευρωπαϊκό Τανγκό (Tango)

•το Φοξ Τροτ (Fox Trot) 

•το Κουίκστεπ (Quickstep).

Στην Ευρώπη για αιώνες οι βασικές επιρροές στην τέχνη του χορού ήταν Ελληνικές και κατόπιν Ρωμαϊκές. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί ενώθηκαν και τίμησαν το χορό αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας τους, μέχρι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο δράμα, δηλαδή το θέατρο. Με την άνοδο της εκκλησίας, ο κοινωνικός ρόλος του χορού αλλάζει ριζικά, ενώ στα χρόνια του Μεσαίωνα, με εξαίρεση τους κυκλικούς χορούς (carole) ο χορός ήταν ταμπού, αφού υπήρχε κίνδυνος αφορισμού από την εκκλησία! 

Στην Ευρώπη, ο κοινωνικός και λαϊκός χορός, που ήταν σχεδόν όμοιοι, αρχίζουν να διαχωρίζονται κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα όταν οι δημοφιλείς κυκλικοί χοροί υιοθετήθηκαν και από την αριστοκρατία. Σιγά σιγά, τα ρομαντικά τραγούδια των τροβαδούρων βοήθησαν στην ανάπτυξη των κυκλικών χορών και σταδιακά των χορών σε ζευγάρια, φυσικά από απόσταση. To Waltz, που ήταν ο πρώτος αγκαλιαστός χορός, ξεκίνησε να χορεύεται από τους χωρικούς της Αυστρίας και της Γερμανίας τον 13ο αιώνα, αλλά οι αγκαλιαστοί χοροί εξαπλώνονται τον 15ο και 16ο αιώνα με ποικίλες μορφές. Στα μέσα του 16ου και 17ου αιώνα, διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του κοινωνικού χορού με επιρροές από την αριστοκρατική τάξη της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Στα χρόνια της Αναγέννησης δημιουργείται για πρώτη φορά το Μπαλέτο της Αυλής, στα Γαλλικά Ανάκτορα του Λουδοβίκου του 14ου, και η μετάβαση από τους Χορούς της Αυλής. Μέχρι και τη Γαλλική Επανάσταση, ο χορός, που χαρακτηριζόταν από απλότητα και κομψότητα, εξελισσόταν διαρκώς, συχνά εξυμνώντας την Επανάσταση και τους λαϊκούς της ήρωες. Μεγάλη επιρροή ασκούσε η comedia de l’arte, που σατιριζε τα επίκαιρα με καλλιτεχνικό πάντα τρόπο. Η Επανάσταση διαμόρφωσε και το χορό των μπαλέτων σε πιο λαϊκό, αποβάλλοντας τα βάρη της παλιάς Αριστοκρατίας και ανατρέποντας την τέχνη αυτή για πρώτη φορά από την εποχή του Πλάτωνα! Από τη συντηριτική αντίληψη ότι ο χορός είναι “δώρο Θεού και αντανάκλαση μιας ουράνιας αρμονίας”, υιοθετήθηκε η νέα νοοτροπία ότι ο χορός αποτελεί “απόδραση, επίπονη εκπαίδευση και έντονες τεχνικές”. 

Φυσικά, το κίνημα του ρομαντισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την τέχνη, καθιερώνοντας το ύφος και το στυλ του χορού στην Ευρώπη αλλά και εισάγοντας οργανωμένη και δομημένη διδασκαλία, με συστηματικές μεθόδους. Χορευτική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι, φυσικά, για αυτή την περίοδο το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια 18ου και 19ου αιώνα, η Polka, η Mazurka και ιδιαίτερα το Waltz ενθουσιάζουν την Ευρώπη, ενώ όταν το τελευταίο γίνεται γνωστό στη Βιέννη, εξαπλώνεται μια νέα εκδοχή του, γνωστή ως Βιεννέζικο Βαλς. Από τον 20ο αιώνα και μετά, η Γηραιά Ήπειρος χορεύει στους ρυθμούς του Foxtrot, του Tango και του swing, με έντονες τις επιρροές από την Αμερική. Το Tango, που έγινε δημοφιλές χάρη στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, διαμορφώνεται ως νέος χορός με Ευρωπαϊκό στυλ από τους Vernon & Irene Castle. Όσο για το Foxtrot, θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τον καλλιτέχνη που το ανέδειξε και το διαμόρφωσε, το Harry Fox, και σύντομα δημιουργήθηκε και η πιο γρήγορη εκδοχή του: το Quickstep. Η Ευρώπη χορεύει με ρυθμούς για κάθε γούστο!

Όλοι οι Ευρωπαϊκοί χοροί έχουν κοινό στυλ, κλειστή στάση σώματος και ανοιχτή αγκαλιά, με πέντε σημεία επαφής κατά την εκτέλεση κάθε φιγούρας, επιτρέποντας έτσι στη ντάμα να ακολουθεί εύκολα τον καβαλιέρο, ειδικά στις έντονα περιστροφικές φιγούρες, και δίνοντας στο ζευγάρι αριστοκρατικό ύφος και εντυπωσιακή στάση!

WALTZ

Το waltz προέρχεται από λαϊκούς χορούς της Βαυαρίας. Ξεκίνησε από αγρότες και έφτασε να κατακτά τις σάλες των αριστοκρατών της Βιέννης! Είναι ο πρώτος χορός που ο καβαλιέρος αγκαλιάζει την μέση της ντάμας και τα σώματα των χορευτών αγγίζονται, λειτουργώντας σαν ένα. Στο παρίσι, ο ρυθμός γίνεται λίγο πιο αργός, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας για την τολμηρότητα του νέου αυτού χορού, το waltz έγινε γρήγορα αγαπητό με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βασίλισσα βικτώρια της Αγγλίας, που το εισήγαγε στα Βρετανικά Ανάκτορα. Γρήγορα αγαπήθηκε και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για το χορό της ισορροπίας και της απαλότητας, με πολλές στροφές (άλλωστε waltz σημαίνει στροβίλισμα) και κυκλική κίνηση στο χώρο! Διακρίνεται στο απλό Βαλς με μέτρο ¾ και στο Βιεννέζικο Βαλς με πιο γρήγορες περιστροφές και μέτρο 6/8.

ευρωπαϊκων

FOXTROT

Το κλειδί των χορών, όπως αποκαλείται το foxtrot, είναι ο πρώτος χορός που διδασκόμαστε λόγω των απλών βημάτων του αλλά και του έντονα τεχνικού του στυλ. Λένε πως αν μάθει κανείς σωστά foxtrot, μπορεί να νιώσει αληθινά σαν χορευτής! Χορός παιχνιδιάρικος, απαλός μα και ζωηρός, με έντονες ισορροπίες και θεατρικότητα, το Foxtrot πρωτοεμφανίστηκε το 1912 από τον Χάρρυ Φοξ, αστέρι της τότε θεατρικής επιθεώρησης. Με έντονες τις αμερικάνικες επιρροές της τζαζ και τα βηματολόγια του ζεύγους Castle, το foxtrot είναι ακόμα και σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς χορούς σε Ευρώπη και Αμερική. Το ζευγάρι κινείται σαν ένα, με έντονες ισορροπίες πάνω στην πίστα και έλεγχο της κίνησης, ήρθε να φέρει την επανάσταση στο βαλς και την πόλκα που πρωταγωνιστούσαν για δεκαετίες! 

TANGO

Στις αρχές του 20ου αιώνα το Αργεντίνικο Τάνγκο γνώρισε μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη χάρη στις ταινίες που ξεκίνησαν από την Αμερική και απέκτησε δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Στο πέρασμα του χρόνου έγινε γνωστό ως «Ευρωπαϊκό τανγκό» ή «διεθνές τάνγκο». Στην ευρωπαϊκή ήπειρο πρωτοήρθε από γόνους πλούσιων οικογενειών της Αργεντινής που έρχονταν για σπουδές και εγκαθιδρύθηκε όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγκάστηκε να τον απαγορεύσει, επειδή ο τρόπος που χορευόταν θεωρήθηκε ακόλαστος και οι στίχοι των τραγουδιών απρεπείς, με αποτέλεσμα πολλοί μουσικοί και χορευτές να μείνουν χωρίς δουλειά και να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, απ’ όπου έκαναν το Τάνγκο γνωστό σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Γαλλία. Χάρη στο δυναμισμό και τον έλεγχο του, τις κοφτές κινήσεις και τη θεατρικοτητα του ονομάζεται και χορός του πάθους, με τον καβαλιέρο να διεκδικεί τη ντάμα του και να την εντυπωσιάζει. Άλλωστε αυτός ήταν και ο πρωταρχικός ρόλος του χορού αυτού, όταν ξεκίνησε να χορεύεται στις κακόφημες συνοικίες του Μπουένος Άιρες, όπου μάλιστα εξασκούνταν άντρες μεταξύ τους για να είναι έτοιμοι να εντυπωσιάσουν τις ντάμες. Λέγεται μάλιστα ότι ξεπήδησε από την ανάγκη ενός άνδρα να εκφράσει τον πόνο του για μια γυναίκα που τον παράτησε για κάποιον άλλον. Στο Παρίσι αποκτά πιο αριστοκρατικό στυλ και μεταμορφώνεται στο ευρωπαϊκό τανγκό που γνωρίζουμε σήμερα. 

Μάθετε περισσότερα για όλα τα είδη χορού που μπορείτε να διδαχθείτε!!!

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας και μάθετε πώς μπορείτε να ανακαλύψετε τη μαγεία του χορού μαζί μας, αλλά και πώς μπορείτε να αθληθείτε ή και να ασχοληθείτε με τον πρωταθλητισμό μέσω του χορού!!!

Read More

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο!!!

Aς κάνουμε μαζί ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για να δούμε παράξενους τρόπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Read More

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στην Ευρώπη για αιώνες οι βασικές επιρροές στην τέχνη του χορού ήταν Ελληνικές και κατόπιν Ρωμαϊκές. Οι δύο αυτοί πολιτισμοί ενώθηκαν και τίμησαν το χορό αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας τους, μέχρι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο δράμα, δηλαδή το θέατρο. Με την άνοδο της εκκλησίας, ο κοινωνικός ρόλος…

Read More

Τα (αμέτρητα) οφέλη του χορού!

Αν προσπαθούσε κανείς να καταγράψει ή να μετρήσει όλα τα οφέλη του χορού, θα δυσκολευόταν πολύ, καθώς είναι πραγματικά αμέτρητα και καθημερινά ανακαλύπτονται και καινούρια! Πολλά από αυτά μας φαίνονται προφανή: είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί ιδανική γυμναστική και καλλιτεχνική έκφραση. Εξίσου πολλά όμως είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί…

Read More

Ο Χορός Στην Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο χορός μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί στην εφηβεία, σε κάθε τομέα…

Read More

Ο Χορός στον κινηματογράφο

Πολλές ταινίες άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο,για διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό το αφιέρωμα επιλέξαμε ταινίες όπου ο χορός ή οι σκηνές χορού άφησαν ιστορία,

Read More

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram