Η οικογένεια των Σχολών Χορού Apollon σας εύχεται ολόψυχα Χρόνια Πολλά και ένα χαρούμενο, δημιουργικό και …χορευτικό 2022!!!
Και ενώ ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την πιο όμορφη και μαγική εποχή του χρόνου και να υποδεχθούμε το 2022, ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για να δούμε… παράξενους τρόπους με τους οποίους γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη!
Ελλάδα
Ξεκινάμε φυσικά το ταξίδι μας από την ομορφότερη χώρα – την Ελλάδα! Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει και ίσως τηρούμε και οι ίδιοι κάθε χρόνο το έθιμο του ροδιού ή της κρεμμύδας. Το ρόδι από την αρχαιότητα θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, καλοτυχίας, πλούτου και αφθονίας. Για αυτό είναι παράδοση κάθε Πρωτοχρονιά να σπάμε στο κατώφλι του σπιτιού ένα ρόδι, και το νεότερο μέλος της οικογένειας να κάνει ποδαρικό, μπαίνοντας στο σπίτι πρώτο με το δεξί! Όσο για την κρεμμύδα, συνηθίζεται να τοποθετείται έξω από το σπίτι Παραμονή Πρωτοχρονιάς και να διακοσμείται σε κάποιο μέρος του σπιτιού για όλη την υπόλοιπη χρονιά, για καλοτυχία. Η αλλαγή της χρονιάς γίνεται σε οικογενειακή και φιλική ατμόσφαιρα, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, άφθονο φαγητό, μουσική και χορό!
Ισπανία
Πάμε όμως στη γειτονική Ισπανία, όπου η παράδοση θέλει τους Ισπανούς να τρώνε… από ένα σταφύλι για κάθε χτύπο του ρολογιού τα μεσάνυχτα Παραμονή Πρωτοχρονιάς, και μετά να κάνουν μια ευχή. Πιστεύεται ότι η πρακτική αυτή θα φέρει επιτυχία και καλή τύχη για το νέο έτος! Στο Alicante οι νεαροί παίζουν αλευροπόλεμο και στη Fraga πετούν αυγά. Στο Jalance της Valencia γιορτάζουν την Γιορτή των Τρελών (fiesta de los locos) όπου οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους ντυμένοι με υπερβολικά ρούχα και μακιγιάζ και το ίδιο βράδυ χορεύουν τον χορό των τρελών όπου για λίγο όλα επιτρέπονται.
Δανία
Στη Δανία υποδέχονται το νέο έτος με ένα πλούσιο δείπνο και στο τέλος τρώνε ένα τεράστιο κωνικό κέικ στολισμένο με χάρτινα πυροτεχνήματα, και σπάνε πιάτα στο κατώφλι του σπιτιού για να έχουν πολλούς φίλους τη νέα χρονιά! Ακόμα, οι ντόπιοι ανεβαίνουν σε καρέκλες και πηδούν όλοι μαζί ακριβώς τα μεσάνυχτα, διώχνοντας τα κακά πνεύματα του παλιού χρόνου και μπαίνοντας δυναμικά στο νέο.
Ιταλία
Στην Ιταλία, αντί για τον Άγιο Βασίλη πιστεύουν ότι τα δώρα τα φέρνει η μάγισσα Befana, που οδήγησε τους Μάγους με τα δώρα στη Φάτνη της Βηθλεέμ. Από τότε, ταξιδεύει παντού για να βρει το μωρό Ιησού, αφήνοντας σε κάθε περιοχή παιχνίδια για τα καλά παιδιά ή κάρβουνο στις κάλτσες των κακών παιδιών, παραμονή των Θεοφανίων.
Εσθονία
Οι Εσθονοί έχουν σίγουρα ένα από τους πιο περίεργους τρόπους για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους, καθώς πιστεύουν ότι θα πρέπει να τρώνε επτά, εννέα ή δώδεκα γεύματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Με κάθε γεύμα πιστεύουν ότι αποκτούν τη δύναμη πολλών ανδρών για το νέο έτος. Ωστόσο, δεν τρώνε όλο το φαγητό και αφήνουν ένα μέρος στο πιάτο για τα πνεύματα των προγόνων που πιστεύουν ότι επισκέπτονται το σπίτι σε αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Ιρλανδία
Οι ανύπαντρες γυναίκες στην Ιρλανδία βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους τους κλαδάκια γκι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, για να τους φέρει καλή τύχη και ένα πιστό σύντροφο. Επίσης προσέχουν ποιος τους κάνει ποδαρικό: αν είναι ένας ψηλός μελαχρινός άντρας το νέο έτος θα είναι καλότυχο, ενώ αν είναι μια κοκκινομάλλα γυναίκα, η καινούρια χρονιά θα είναι γεμάτη προβλήματα.
Ουαλία
Στην Ουαλία, οι άνθρωποι ανοίγουν την πίσω πόρτα του σπιτιού και την κλείνουν με το που χτυπήσει το ρολόι μεσάνυχτα, κλειδώνοντας έξω το προηγούμενο έτος. Στο δωδέκατο χτύπημα, η πόρτα ανοίγει, αφήνοντας το νέο έτος να μπει.
Ουκρανία
Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι Ουκρανοί στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους με ψεύτικες αράχνες και ιστούς, βάσει ενός παλιού παραμυθιού, ενώ θεωρείται μεγάλη τύχη εάν κάποιος δει ιστό αράχνης την ημέρα των Χριστουγέννων.
Ρωσία
Υπάρχουν δύο εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία: Η «Παλιά» Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπου οι Ρώσοι περνούν την ημέρα με την οικογένεια. Η «Νέα» γιορτή της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει, φυσικά, στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου και περιλαμβάνει συναυλίες ή επιδείξεις πυροτεχνημάτων, με τις μεγαλύτερες να βρίσκονται στην Κόκκινη Πλατεία.
Βέλγιο
Οι Βέλγοι αγρότες έχουν παράδοση να εύχονται καλή χρονιά στις αγελάδες τους.
Ρουμανία
Στη Ρουμανία όμως οι αγρότες θα «ακούσουν» τις αγελάδες τους και αν πιάσουν κάτι που να ακούγεται σαν …ανθρώπινη ομιλία, θα έχουν κακή τύχη το επόμενο έτος. Η Ρουμανία έχει επίσης πολλές παραδόσεις Πρωτοχρονιάς που περιλαμβάνουν χορούς με μάσκες! Οι χορευτές ντύνονται με γούνες ζώων και ξύλινες μάσκες και περνούν από σπίτι σε σπίτι χορεύοντας για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ο χορός της αρκούδας είναι ο πιο δημοφιλής. Σύμφωνα με τη χριστιανική λαϊκή παράδοση, αν μια αρκούδα μπει σε ένα σπίτι, φέρνει ευημερία, υγεία και καλή τύχη.
Αργεντινή
Στην πατρίδα του Tango,την Αργεντινή, πιστεύουν ότι αν φάνε φασόλια παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα έχουν επαγγελματική επιτυχία τη νέα χρονιά, ενώ αν κυκλοφορούν με μια βαλίτσα στο χέρι σημαίνει ότι θα ταξιδέψουν πολύ. Το τελευταίο έθιμο συναντάται και στην Κολομβία, όπου κάνουν ένα γύρο στο τετράγωνο κρατώντας μια άδεια βαλίτσα. Έτσι θα έχουν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια. Με την αλλαγή του χρόνου, κυρίαρχη θέση έχουν τα πυροτεχνήματα και απαραιτήτως ο χορός, ενώ αντίθετα με άλλες χώρες, δεν υπάρχουν τυχερά παιχνίδια. Ένα ακόμα ιδιαίτερο Αργεντίνικο έθιμο είναι να στέκονται με το δεξί πόδι μετέωρο κατά την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της χρονιάς, και να το πατήσουν με δύναμη στο έδαφος μόλις μπει το νέο έτος, κάνοντας έτσι το δικό τους ποδαρικό.
Λατινική Αμερική
Μια παράδοση που μοιράζεται η Αργεντινή με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία, η Βραζιλία και το Μεξικό, είναι να φορούν χρωματιστά εσώρουχα που ανάλογα με το χρώμα τους θα τους φέρουν επιτυχία σε κάποιο τομέα της ζωής τους! Στη Βραζιλία ωστόσο, είθισται οι κάτοικοι να φορούν λευκά ρούχα για να υποδεχθούν τον καινούριο χρόνο, να ανάβουν λευκά κεριά και να πετούν στη θάλασσα λευκά λουλούδια και να τρώνε παραδοσιακά φαγητά με φασόλια, που και εδώ συμβολίζουν την αφθονία.
Πουέρτο Ρίκο
Στο Πουέρτο Ρίκο, οι άνθρωποι καθαρίζουν τα σπίτια τους για να απαλλαγούν από την αρνητική ενέργεια του προηγούμενου έτους και στο τέλος πετούν κουβάδες με νερό έξω από τα παράθυρά τους για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
Εκουαδόρ και Παναμάς
Στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) και στον Παναμά, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές έξω από τα σπίτια τους και καίνε ομοιώματα ανθρώπων που συμβολίζουν τις κακοτυχίες της προηγούμενης χρονιάς. Με τον ερχομό του καινούριου έτους η οικογένεια βγαίνει στο κατώφλι του σπιτιού και ανάβει τη φωτιά, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η καινούρια χρονιά θα είναι η καλύτερη για όλους.
Η.Π.Α.
Με φιλιά υποδέχονται οι Αμερικανοί τον νέο χρόνο καθώς θεωρούν ότι έτσι το καινούργιο έτος θα είναι πολύ όμορφο!
Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, οι ναοί των Βουδιστών χτυπάνε την καμπάνα τους 108 φορές για να καλωσορίσουν την θεότητα που προστατεύει το νέο έτος. Οι Ιάπωνες καθαρίζουν τα σπίτια τους και στέλνουν ευχετήριες κάρτες σε συγγενείς.
Ινδία
Οι Ινδοί Χριστιανοί γιορτάζουν κανονικά τα Χριστούγεννα, αλλά κάνουν τη διαφορά με τα δέντρα, αφού στη χώρα δεν φυτρώνουν έλατα ή πεύκα για να στολίσουν. Έτσι, στολίζουν μπανανιές και δέντρα μάνγκο στους δρόμους. Γιορτάζουν επίσης το Diwalli, τη γιορτή του φωτός, με λάμπες και κεριά παντού.
Ταϊλάνδη
Λίγες μέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Πρωτοχρονιά στην Ταϊλάνδη, ρίχνουν κουβάδες νερό σε αγαπημένα πρόσωπα. Το νερό θεωρείται πως εξαγνίζει την ψυχή και διώχνει μακριά τα κακά πνεύματα.
Κίνα
Ο δράκος είναι η πιο δημοφιλής φιγούρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς, γνωστής ως Yuan Tan, που γιορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρι. Επιπλέον οι Κινέζοι συνηθίζουν να βάφουν τις πόρτες τους κόκκινες πριν την έλευση του νέου έτους, καθώς το κόκκινο θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη.
Ωκεανία
Οι πρώτες χώρες που υποδέχονται τη νέα χρονιά, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, είναι τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Κιριμπάτι. Μάλιστα, οι κάτοικοι συχνά ναυλώνουν πλοία και ταξιδεύουν μεταξύ των νησιών για να γιορτάσουν όχι μία, αλλά δύο Πρωτοχρονιές! Κάτοικοι και τουρίστες στα ηφαιστειογενή νησιά, 2.400 χλμ βορείως της Νέας Ζηλανδίας, γιορτάζουν με πυροτεχνήματα και παραδοσιακούς χορούς την πρωτοχρονιά.
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι κάτοικοι την Πρωτοχρονιά βγαίνουν στους δρόμους και χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια.
Σε κάθε γωνιά του κόσμου, η Πρωτοχρονιά συμβολίζει μια νέα αρχή, κατά την οποία αφήνουμε συμβολικά πίσω μας τα δύσκολα και πορευόμαστε στο μέλλον με αισιοδοξία!
dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί