αργεντίνικο

Αργεντίνικο Tango… Ο Χορός Του Πάθους

αργεντίνικο

Αργεντίνικο Tango… Ο Χορός Του Πάθους

apollon ds 07/04/2021

Και Η Αναλλοίωτη Παράδοση!!!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Αργεντίνικο Tango να ξεχωρίζει;;;

Η ιστορία και η εθιμοτυπία του Αργεντίνικου Τανγκό:

Ο χορός της φωτιάς και του πάθους

Το Αργεντίνικο Τάνγκο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες κατά τα τελευταία έτη του 19ου αιώνα. Είναι χορός, αλλά και ξεχωριστό μουσικό είδος, που συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα!

Σαν χορός έγινε άμεσα αποδεκτός από τις εργατικές τάξεις. Αποτέλεσε το μέσο που χρησιμοποιούσαν οι νεαροί άντρες για να εντυπωσιάσουν μία γυναίκα! Οι άντρες μάθαιναν να χορεύουν μεταξύ τους, αφού ο χορός δεν ήταν επιτρεπτός για μία γυναίκα σε δημόσιους χώρους. Σε κάθε ευκαιρία, οι επίδοξοι γαμπροί, χόρευαν δημόσια για να καταφέρουν να πλησιάσουν και να κερδίσουν την καρδιά της αγαπημένης τους!

tango

Ο χορός απαιτούσε την “κλειστή αγκαλιά”, που χαρακτηρίζει το Αργεντίνικο Τάνγκο, με αποτέλεσμα να μην γίνει άμεσα αποδεκτός από την υψηλή κοινωνία. Με τον χρόνο, ο χορός και η μουσική του έγιναν πιο προσιτά προς όλες τις κοινωνικές τάξεις και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο!!!

Μέχρι και σήμερα, δημιουργούνται βραδιές αφιερωμένες στο Αργεντίνικο Tango, που ονομάζονται Milongas. Η παράδοση και η εθιμοτυπία παραμένουν ζωντανές και τηρούνται από όλους όσους συμμετέχουν και παρευρίσκονται σε αυτές! Ο τρόπος που θα προσκληθεί μία ντάμα στον χορό, ο τρόπος που εκείνη πρέπει να ανταποκριθεί, αλλά και το πόσο θα πλησιάσει το ζευγάρι μεταξύ του για να χορέψει, αποτελεί το τέλειο δείγμα ευγένειας και σεβασμού που χαρακτηρίζει την εθιμοτυπία όλων των χορών!!!

Ο χορός και τα είδη του Αργεντίνικου Tango:

Από το 1900, μέχρι και σήμερα, ο χορός πέρασε από διαφορετικούς τρόπους κινησιολογίας και διαδόθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη! Στην αρχική του μορφή παρουσίαζε αφρικάνικα στοιχεία, όπως τα λυγισμένα γόνατα και η επαφή του ζευγαριού από την μέση και πάνω. Σχεδόν ανά δεκαετία, άρχισε να παρουσιάζεται μία νέα κινησιολογία, αλλά και μουσική, που δημιούργησε νέα είδη Argentine Tango!

Ποια είναι τα είδη Αργεντίνικου Tango που επικράτησαν;;;

  • Tango de Salon, ή Salon: Είναι η παραδοσιακή μορφή του χορού που γεννήθηκε, κατά την αποδοχή του από τις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις! Οι κινήσεις και οι προοδευτικοί βηματισμοί προσαρμόστηκαν, έτσι ώστε να ακολουθείται η γραμμή χορού, όπως στους Ευρωπαϊκούς χορούς. Το Salon θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό είδος Αργεντίνικου Tango σήμερα. Για την εποχή που δημιουργήθηκε, ήταν η εξέλιξη του πρώιμου χορού, σε ένα πιο εξευγενισμένο και μεγαλοπρεπές χορευτικό στυλ.
  • Milonga: Ο χορός που ακολουθεί μία ζωηρή και γρήγορη μουσική, με παιχνιδιάρικες κινήσεις! Χαρακτηρίζεται από συχνές αλλαγές βάρους και κατευθύνσεων, αλλά και περπατητούς βηματισμούς. Ο ρυθμός της Milonga, μεταδίδει την αίσθηση της χαράς και σε αρκετές περιοχές χορεύεται, κατά την παράδοση, σαν χορός του γάμου!!!
  • Tango Vals, ή Tango Waltz: Είναι το είδος Αργεντίνικου Tango, που συνδυάζει την ρυθμικότητα του Βιεννέζικου Βαλς, με την παράδοση του Τανγκό!!! Λέγεται πως δημιουργήθηκε έπειτα από την διάδοση του Waltz από την Βαυαρία και την Ευρώπη, στην Αμερική. Ο ρυθμός του χορού, προσαρμόστηκε στην Αργεντίνικη παράδοση. Το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση ενός νέου μουσικοχορευτικού στυλ, που ξεχωρίζει και έχει την δική του μορφή και τον δικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα!!!
  • Tango Nuevo: Αποτελεί την σύγχρονη μορφή Αργεντίνικου Τανγκό, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται την δεκαετία του 1980. Το Tango Nuevo συνδυάζει την παραδοσιακή μορφή του χορού με την ηλεκτονική μουσική. Σαν χορός, δίνει την ελευθερία να συνδυαστούν περισσότερες κινήσεις μεταξύ τους, αλλά και παρουσιάζει διαφορετικό κράτημα μεταξύ του ζευγαριού. Στο Nuevo, δεν είναι απαραίτητη η “κλειστή αγκαλιά”.

Το Αργεντίνικο Tango είναι το χορευτικό είδος που μας διδάσκει την παράδοσή του αναλλοίωτη και
μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναρπαστικούς χορούς, γεμάτους ιστορία!!! Μέσα από αυτό, μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς σε μία από τις βραδιές που αφιερώνονται στον χορό της φωτιάς και να νιώσουμε την απελευθερωτική αίσθησή του!!

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε μία νέα

χορευτική σεζόν και να νιώσουμε την μαγεία του χορού!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram