Διαγωνισμός Χορού – Μια κατάθεση ψυχής!

Διαγωνισμός Χορού – Μια κατάθεση ψυχής!

apollon ds 07/02/2021

Για κάθε χορευτή, η στιγμή που θα ανέβει στην πίστα σε ένα διαγωνισμό χορού είναι από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες. Είτε είναι η πρώτη φορά, είτε έχει συμμετάσχει ήδη σε πολλούς διαγωνισμούς, η στιγμή της παρουσίασης είναι γεμάτη δυνατά συναισθήματα, συγκίνηση, αδρεναλίνη… Είναι μια κατάθεση ψυχής του χορευτή, μια εκδήλωση όλων αυτών των συναισθημάτων και πολλών ακόμη, και το αποκορύφωμα μιας ατέλειωτης διαδικασίας αυτοβελτίωσης και ανακάλυψης μέσα από την τέχνη του χορού. Τι εννοούμε όταν λέμε πως ο διαγωνισμός χορού είναι μια κατάθεση ψυχής;

Ας δούμε αναλυτικά:

Ο χορός είναι μια από τις πιο πολύπλευρες μορφές τέχνης που υπάρχουν. Ίσως μάλιστα η πιο πολύπλευρη από όλες.

Είναι έκφραση, είναι δημιουργία, είναι εκδήλωση και εξωτερίκευση συναισθημάτων, αλλά παράλληλα είναι αθλητισμός, μας παρακινεί να φτάσουμε το σώμα μας στα άκρα και να τα ξεπεράσουμε, να τελειοποιήσουμε την τεχνική μας και να γίνουμε καλύτεροι. Πρόκειται για μια τέχνη εσωτερική όσο και εξωτερική, αφού μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα βαθιά μέσα μας και να τα εκφράσουμε όχι με λέξεις μα μέσα από την κίνηση, να τα εξωτερικεύσουμε και να τα μοιραστούμε με τον κόσμο, για να ανακαλύψει και ο κάθε θεατής μια αθέατη εσωτερική πλευρά του! 

Προετοιμασία…

Το ταξίδι του χορευτή ξεκινά από την αίθουσα της σχολής χορού, στο μάθημα όπου ανακαλύπτει τα βήματα, εξοικειώνεται με την όμορφη αυτή τέχνη, και με το σώμα του. Σταδιακά, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, τι θέλει να εξωτερικεύσει, τι τον εκφράζει. Βελτιώνει την τεχνική του, το σώμα αλλά και το χαρακτήρα του μέσα από την τέχνη του και πάντα στοχεύει στο να γίνεται καλύτερος! Το αποκορύφωμα αυτής της εξωτερίκευσης είναι φυσικά η παρουσίαση μιας χορογραφίας μπροστά σε κοινό.

διαγωνισμός χορού

Όλα ξεκινούν όταν ο χορευτής επιλέγει το χορό, τον παρτενέρ, το κοστούμι του, τα παπούτσια του… Και προχωρούν όταν ετοιμάζει τη χορογραφία του με το δάσκαλο του. Κάθε χορογραφία εκφράζει κάτι, αφηγείται μια ιστορία. Και ο χορευτής ανακαλύπτει τι θέλει να πει με τη δική του διαγωνιστική χορογραφία. Δημιουργεί με τον παρτενέρ του ενώ παράλληλα προσπαθούν να βελτιώσουν ο ένας τον άλλον. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, οι χορευτές πασχίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα, για να κάνουν ακόμα καλύτερη την τεχνική τους, για να γίνουν καλύτεροι από ότι ήταν την προηγούμενη μέρα. Ο πρώτος και κύριος ανταγωνιστής του είναι ο ίδιος ο εαυτός του.

Ο διαγωνισμός χορού

Όσο προχωρά, ο επερχόμενος διαγωνισμός, οι συναθλητές του και η πρώτη θέση αποτελούν κίνητρο για να δώσει παραπάνω και από το 100% του, να προσδοκεί το καλύτερο αποτέλεσμα και να ζητά πάντα κάτι παραπάνω από τον αυτό του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η συνεχής προετοιμασία του και η σκληρή του δουλειά τον οδηγούν βήμα βήμα στο διαγωνισμό. Να βελτιώσει την τεχνική του αλλά και να βελτιωθεί σαν άνθρωπος, να αναγνωρίσει και να διορθώσει τα λάθη του και να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα με υγιή τρόπο, στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Άλλωστε όπως είπαμε, οι συναθλητές μας δεν είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός – ο ίδιος μας ο εαυτός είναι που πρέπει να ξεπεράσουμε. Και παρά τον ευγενή στόχο της πρώτης θέσης, που αποτελεί κίνητρο για κάθε διαγωνιζόμενο να τα δίνει όλα μέχρι και την τελευταία στιγμή, και μόνο με τη συμμετοχή μας σε ένα διαγωνισμό χορού βγαίνουμε πάντα κερδισμένοι, γιατί όλη η πορεία της προετοιμασίας μας για το διαγωνισμό είναι γεμάτη οφέλη. Αρκεί να τα αναγνωρίσουμε, να τα εκμεταλλευτούμε και φυσικά να απολαύσουμε τη διαδρομή!


Μάθετε περισσότερα για τους διαγωνισμούς χορού

Μάθετε για τις μαθητικές, επαγγελματικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Σχολών Χορού Apollon και τις ευκαιρίες σας να προετοιμάσετε και να παρουσιάσετε μια διαγωνιστική χορογραφία και να διακριθείτε στην πρώτη θέση!!!

Read More

dance tango tango argentino άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα αφιέρωμα διαγωνισμός χορού ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού παγκόσμια ημέρα παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πολλαπλή σκλήρυνση πρώτος χορός σκλήρυνση κατά πλάκας σκπ σλήρυνση συμβουλές χορού σχολή χορού τέχνη υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτική εξέλιξη χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και άσκηση χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram