Χορός και παιδί: Διαμόρφωση Προσωπικότητας Των Μικρών Παιδιών Μέσω Του Χορού

Χορός και παιδί: Διαμόρφωση Προσωπικότητας Των Μικρών Παιδιών Μέσω Του Χορού

apollon ds 03/02/2021

“Είναι ουσιαστικής σημασίας να δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να χορεύει, για να αναπτύσσει την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά του, ώστε να είναι σε θέση να εκφράζεται πιο έντονα με την κίνηση. Έτσι, το παιδί θα εκτελεί απλές κινήσεις, θα εκφράζει την ευχαρίστησή του επαναλαμβάνοντας την ίδια κίνηση, θα οργανώνει το χορό του σε σύντομες αλλεπάλληλες κινήσεις, θα μιμείται τα άλλα παιδιά, θα ενεργοποιεί τη φαντασία του και θα προβαίνει σε σύντομους αυτοσχεδιασμούς. Μ’ αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψει διάφορες μορφές δημιουργίας, για τις οποίες εκδηλώνει ενδιαφέρον, περιέργεια και συγκίνηση.”

Απόσπασμα από γαλλικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (1995) 

Ο χορός δεν κάνει διακρίσεις. Βρίσκει απήχηση σε κάθε ομάδα ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το πνευματικό τους επίπεδο και τον πολιτισμό τους. Και αυτό γιατί οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι πολλές και ποικίλες, και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των μικρών παιδιών, που είναι ακόμη εύπλαστα, ψυχικά και σωματικά, ο χορός αποτελεί ιδανικό μέσο για να διαμορφώσουν μια προσωπικότητα που θα τα μετουσιώσει αργότερα σε υπεύθυνους και συγκροτημένους ενήλικες.  Με δεδομένα κατ’ αρχήν ότι χορός σημαίνει έκφραση, τα μικρά παιδιά μέσω αυτής της δραστηριότητας ασκούνται στο να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους.

Επιπλέον, ακριβώς επειδή ο χορός προϋποθέτει μουσική, τα αρμονικά ακουστικά ερεθίσματα συνεπάγονται αρμονική λειτουργία του παιδικού εγκεφάλου, γεγονός που δίνει ώθηση για ανάπτυξη συγκροτημένης σκέψης.

Εξάλλου, όταν το παιδί γίνει μέλος μιας χορευτικής ομάδας, εκ των πραγμάτων διαμορφώνει χαρακτήρα κοινωνικό, μαθαίνοντας παράλληλα να ορίζει το ζωτικό του χώρο σε σχέση με το χώρο που τον περιβάλλει.

Τέλος έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το χορό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο έναντι άλλων που ξοδεύουν αλόγιστα τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή.

χορός και παιδί

Ο χορός δεν αφορά μόνο γεννημένα ταλέντα, αλλά όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας! Η αξία της χορευτικής εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο την σωματική και την διανοητική ανάπτυξη ενός νέου ανθρώπου, αλλά και την διαμόρφωση του χαρακτήρα του…

Συγκέντρωση

Στις νεαρές ηλικίες δεν μπορεί κανένας να συγκεντρωθεί εύκολα σε ένα στόχο και η προσοχή του αποσπάται εύκολα… Μέσα από την χορευτική εκπαίδευση διδάσκεται ο σεβασμός προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους, μαθαίνοντας την έννοια της πειθαρχίας χωρίς να αισθανθούν πίεση. Επίσης, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης, που θα βοηθούσε τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση κι όχι να την αποφεύγουν.

Άσκηση

Με το χορό, μαθαίνουν να αγαπούν τη σωματική άσκηση γνωρίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι για το σώμα τους. Η κίνησή τους αποκτά με τον καιρό ολοένα και περισσότερη χάρη, κάτι που αναγνωρίζουν κι αγαπάνε στο σώμα τους! Έτσι, είναι δυνατό να χτιστεί μία προσωπικότητα όπου θα ενισχυθεί η κοινωνικότητα, η ομαδικότητα, αλλά και η αυτοπεποίθηση του ατόμου!

Έκφραση

Ένα παιδί είναι σημαντικό να αναπτύξει την ικανότητα να εκφράζεται μέσα από κινήσεις… Ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, που τα παιδιά δεν μιλάνε ακόμα, ο τρόπος που κινούνται μας δίνει στοιχεία για την προσωπικότητά τους! Βλέπουμε, για παράδειγμα, πόσο χαλαρό είναι ένα παιδί ή πόσο σφιγμένο, αν είναι ντροπαλό ή εξωστρεφές, πώς αντιδρά στις απότομες κινήσεις και άλλες πλευρές της προσωπικότητάς του! Χορεύοντας του δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσει ελεύθερα μικρές χορογραφίες συναισθημάτων και το βοηθά να αντιδρά πιο ήπια και συγκροτημένα σε καθημερινές δοκιμασίες, όπως και να νιώθει αποδεκτό!


Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί γονείς ακόμη και σήμερα, οι οποίοι αρνούνται την ένταξη των παιδιών τους σε κάποια χορευτική ομάδα στηριζόμενοι σε επιχειρήματα αβάσιμα και όχι λογικά τεκμηριωμένα.

Ένα ευχάριστο γεγονός τα τελευταία χρόνια είναι πως κάποιοι δήμοι έχουν προνοήσει να διοργανώνονται μαθήματα χορού σε αίθουσες δημοσίων σχολείων για παιδιά και γονείς, εκτός όμως σχολικού ωραρίου… Η ένταξη του χορού στην σχολική εκπαίδευση θα ήταν σίγουρα κάτι που θα βοηθούσε ακόμη και στην διευκόλυνση της διδασκαλίας… Προτείνοντας στα παιδιά να χορέψουν στο σχολείο, είτε σε οποιοδήποτε μάθημα ή πιο συγκεκριμένα στο μάθημα της φυσικής αγωγής, τα βοηθάμε να μεγαλώσουν! Μαθαίνουν να ακούν, γιατί είναι ελεύθερα να εκφραστούν, να παρακολουθούν με περισσότερο ενδιαφέρον γιατί κάποιος άλλος ενδιαφέρθηκε για αυτό που είχανε να πουν…

Μάθετε για τα παιδικά προγράμματα χορού

Μάθετε για τα προγράμματα μαθημάτων και τις χορευτικές μας προσφορές για τους μικρούς μας φίλους!

Διαβάστε περισσότερα

dance άγχος άσκηση έθιμα αθλητισμός αμεα διαγωνισμός χορού διεύθυνση ελληνικοί χοροί επαγγελματικές πιέσεις επαφή ζευγάρι ιστορία ιστορία χορού καβαλιέρος μαθήματα χορού ντάμα οφέλη οφέλη χορού πάρκινσον παγκόσμια ημέρα παιδι παιδιά παραδοσιακοί χοροί παραδόσεις παρουσίαση πειθαρχία προσοχή πρώτος χορός σεβασμός συμβουλές χορού σχολή χορού υγεία χορευτής χορευτική εξάσκηση χορευτικό επίπεδο χορευτικός χοροί χοροί ηπειρωτικής Ελλάδας χορογραφία χορογραφία γάμου χορός χορός γάμου χορός και αμεα χορός και παιδί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram